Gedden er den største ferskvandsfisk, som findes i de danske vande. Den kan blive helt op til 20 kg, hvilket vidner om typen af udstyret, der skal bruges til en fisk af denne størrelse. Gedden er at finde i b.la. søer, åer og saltvand, hvor årstid er den bestemmende faktor for, hvilken dybde de befinder sig på.
Eksempelvis gyder gedderne i april, hvorfor de i denne måde befinder sig på lavere dybder end ellers. Dog er gedden fredet i ferskvand hele april måned, hvor fredningen kun gælder fra den 1. til 15. april i saltvand. I sommermånederne søger gedden ud mod dybere vand, da den trives bedst i koldere vande. Her kan man med fordel anvende en båd til geddefiskeri.
Et af kendetegnene ved gedden er dens lange brunlige krop, som også har nuancer af gul og grøn. En anden karakteristisk ting er dens spidse tænder. Gedden er nemlig en rovfisk, så den skal håndteres med omtanke, så man undgår eventuelle skader. En god ide kan være at medbringe en tang, i tilfælde af at krogen har sat sig fast i gællerne på gedden. Generelt er en god regel at holde fingrene fra geddens mund, da dens tænder altså ikke bare er til pynt.
Gedder fiskes normalt med spinnestænger, alt efter størrelsen på gedden, som du har i sinde at fange. Hvis du har den helt store kleppert i sigtekornet fiskes der med større agn, som også vil resultere i kraftigere udstyr.
Det er et absolut must at anvende et forfang af stål, for enden af ens line. Gedden er nemlig kendt for at tage dens spidse tænder i brug og bide linen over hvis den har muligheden.
Blink og kroge til geddefiskeri
Helt generelt kan gedden fanges med mange forskellige slags agn. Der er mange fordele og ulemper ved at anvende de forskellige slags agn, og det er tæt på umuligt at give et objektivt bud på det bedste agn til geddefiskeri.
Produktionen af fiskeriudstyr er kolossal og der udvikles konstant nye innovative produkter med det formål at forbedre udstyret, i form af modificeringer. Dog er det langt fra alle disse innovative produkter, som får en plads på hylderne.
På trods af den konstante konkurrence af agn typer, er der agn som har formået at få en fast plads i rigtig mange geddefiskeres inventar. En af disse agn typer er blinket. Blinket bruges i utroligt mange fiskerikontekster og har vist sig at være yderst effektivt, når det kommer til fiskeri. I og med at gedden er en rovfisk, er blinket også yderst velegnet til denne type fiskeri.
Typen af blink som anvendes til geddefiskeri varierer, alt efter forholdene som du befinder dig i. Eksempelvis skal der tages højde for årstider og generelle vejrforhold, da dette har en betydning på den optimale farve på blinket. Herunder kan man groft sagt skelne mellem mørke og lyse dage. På mørke dage er det nødvendigt at anvende blink af skrappere farver, da farverne ellers kan være svære at spotte. Omvendt kan man, på de lyse dage, tillade sig at bruge lidt mildere farver, fordi at solen og lyset oplyser blinkets farver.
Dog er disse ikke de eneste faktorer, som kan påvirke hvilken farve der er optimal den pågældende dag. Også størrelsen på blinket kan variere i effektivitet. På baggrund af disse ting er det bedste man kan gøre at prøve sig frem. Medbring blink i forskellige størrelser og farver og afvent geddens reaktion. Det som fungerede i går, fungerer ikke nødvendigvis i dag. Ved at prøve sig frem får du også gjort dig nogle rigtig gode erfaringer, som kan bruges i mange forskellige lystfisker situationer.
Valget af udstyret til geddefiskeri afhænger helt af dit udgangspunkt. Der er f.eks. stor forskel på at dyrke geddefiskeri fra båd og fra land. Med en båd har du den fordel, at du er mere mobil og dermed kan reagere på den observerede aktivitet i vandoverfladen. På baggrund af dette er du ikke begrænset af kastelængde. I båd har du altså den fordel at de uberørte geddeterritorier er lettere tilgængelige.
Omvendt er du i højere grad styret af kastelængde, hvis du fisker fra land. Geddeblink har ofte en lav massefylde, hvilket resultere i en kortere kastelængde. Dette er som sagt ikke et problem hvis du fisker fra båd, men kan begrænse dig i din fangst ved landfiskeri. Geddeblinket er selvfølgelig produceret med henblik, på at fange geder i massevis og har i den forbindelse også nogle virkelig gode egenskaber. Faktum er bare at den korte kastelængde, pga. vægten på agnet, kan gøre at du ikke når ud på de mere uspolerede områder.
Derfor kan det også være en rigtig god ide at medbringe et kystblink. Selvom du fisker i den lokale sø, kan der ligeledes med farven på blinket, være dage hvor gedden simpelthen bare ikke hugger. Her kan man med fordel prøve at skifte mellem geddeblink og kystblink.
Selvom kystblinket er produceret med henblik på ørredfiskeri, kan det sagtens bruges til gedder. Den øgede massefylde på blinket gør at du kan nå langt længere ud med dine kast. Hvis størstedelen af geddefiskerne i din lokale sø anvender geddeblink, er det især en fordel at anvende kystblink. Kastelængden giver dig muligheden for at fiske på de spots, hvor størstedelen ikke kan nå ud.
Ligeledes med blinket til geddefiskeri er der også et par krav, som krogen helt skal opfylde. Gedden er nemlig en stor fisk, som ikke giver op uden kamp. Den anvendte krog skal derfor være af den solide slags, da du ellers risikere at miste fisken. Udover dette er det også vigtigt, at spidsen på krogen er sylespids, for at sikre indtrængning hver gang.
Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores anbefalinger på nogle af de bedste blink og kroge til geddefiskeri.
Westland Monty Geddeblink
Blinket her fra Westland er produceret med henblik på geddefiskeri.
Med en vægt på 24 gram er der rig mulighed for at lave præcise kast, præcis der hvor du har observeret aktivitet.
Blinket fås i 3 forskellige farver, som alle egner sig til forskellige forhold. For eksempel ville den sølv/røde egne sig godt til en mørk dag, hvor den kobberfarvede ville egne sig bedre til en lys solskinsdag.
Blinket kan købes her.
ABU Garcia Atom blink
Med dette atom blink fra ABU Garcia får du et rigtig godt udgangspunkt til geddefiskeri. Atom blink er velkendte indenfor geddefiskeri og det er ikke uden grund. Her får du et utroligt effektiv blink, som p.ga. de 7 farve modeller giver dig mulighed for at tilpasses til den pågældende dag.
Ligeledes fås vægten i 3 forskellige modeller.
20, 25 og 35 gram.
Med 35 grams modellen kan du få lidt af den samme effekt som ved et kystblink. Vægten giver dig nemlig muligheden for længere udkast, b.la. på grund af den reducerede vindmodstand.
Blinket her har været på markedet i mange år og det er altså af en grund. Et super godt blink, som fanger rovfiskens opmærksomhed med det samme.
Du kan købe blinket ved at trykke her.
VMC Inline Seatrout 7236 CB
Denne krog fra VMC er en robust krog, som kan klare selv de helt store gedder. Krogen er oprindeligt produceret med henblik på ørredfiskeri, men egner sig også rigtig fint til geddefiskeri.
VMC har igennem tiden opnået stor succes med deres vanadium stål, som de anvender til deres kroge. Denne type stål bidrager med en lethed, kombineret med en utrolig styrke og modstandsevne. Disse kroge er kendt for at være nogle af de allerskarpeste på markedet.
Udover dette er den innovative metode Needle Sharp blevet anvendt under produceringen af denne krog. Dette er en kemisk proces, som har til opgave at skærpe krogene til at være særdeles sylespidse.
Krogen kan fås her.
VMC Agnkrog 9291 BZ
Ligeledes med den anden krog fra VMC er der her tale om en krog i absolut topkvalitet. Denne enkeltkrog egner sig i særdeleshed rigtig godt til fiskeri med levende agn. Dens modhager sikrer at agnet forbliver siddende på krogen.
Krogen er produceret i det velkendte Hi carbon standard og er med til at stabilisere og styrke krogen.
Krogen fås i 6 størrelser.
Køb krogen her.
Afsluttende kommentar
Det var lidt om geddefiskeri, samt lidt refleksioner over udstyret som man benytter til denne disciplin. Som sagt er der mange uforudsigelige faktorer som spiller ind og det kan derfor være svært at forudsige hvilket udstyr som er bedst. Prøv dig frem og gør dig nogle erfaringer løbende, så er du på rette vej.
Jeg håber at artiklen har hjulpet dig med at vælge noget nyttigt udstyr og at du har ladet dig inspirere af det vedhæftede grej i artiklen.