Vadestøvler – Guiden til dine næste vadestøvler i 2021


Hvis du lige har anskaffet dig de perfekte waders, er det næsten en selvfølge, at du skal have fat i et par vadestøvler. Vadestøvlen bidrager med et sikrere fiskeri, og holder dig samtidig tør under hele processen.  

I denne artikel vil vi forklare nærmere om de forskellige typer vadestøvler, samt give et generelt billede af, hvad en vadestøvle skal kunne.  

Hvad er en vadestøvle? 

Selvom svaret virker indlysende, kan der nemt opstå komplikationer, når det kommer til at forstå vadestøvlens funktion. For lige at være fuldstændig klar i spyttet, vil dette afsnit forklare, hvad vadestøvler er, samt hvilke funktioner de opfylder. 

Først og fremmest er vadestøvler et tilbehør, som du kombinerer med dine waders. Uden waders når du ikke ret dybt ud og uden vadestøvler får du heller ikke meget ud af dine waders.  

Her på Fiskesæson.dk har vi skrevet en artikel om de forskellige waderstyper, som du kan læse ved at trykke nedenfor. Artiklen vil bidrage med en indsigt i de forskellige typer af waders, der findes, så du kan identificere den, som passer til dine behov.  

Helt overordnet er vadestøvler specialdesignede støvler til at begå sig i fiskerikontekster. De minder utrolig meget om vandrestøvler i deres design og disse 2 har også mange funktioner til fælles. Vadestøvlen skal selvfølgelig være egnet til brug i vand, men udover dette er det også vigtigt, at støvlen er komfortabel og at den bidrager med en mærkbar støtte til dit fodparti.  

Det er dog vigtigt at pointere, at vadestøvler ikke er designet til at være vandtætte, men derimod til at vandet strømmer frit igennem støvlen. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det er her wadersene spiller en rolle. Det er nemlig vadestøvlernes rolle at bidrage med et godt greb og komfort, mens waders skal holde dig tør.  

På den måde kan man sige, at vadestøvlen er designet med henblik på de sikkerheds- og komfortmæssige grunde. Grunden til, at vadestøvlerne ikke er vandtætte, er blandt andre ting for at skabe mindst mulig vandmodstand. På den måde får du det bedste udgangspunkt for et solidt greb, og risikoen for, at en pludselig strøm river tæppet væk under dig, er dermed mindre.  

At være lystfisker er ikke helt ufarligt og det er derfor vigtigt, at man klæder sig så godt på som overhovedet muligt. Det er ikke helt irrelevant, hvilken vadestøvle, du anskaffer dig, og det kommer blandt andet an på, hvilke forhold du fisker under.  

Herunder skelner man typisk mellem vadestøvler med gummi- og filtsål. Som navnet indikerer, er der her tale om materialet, som sålen er lavet i. Disse 2 har hver deres egne fordele og ulemper, som vi vil komme nærmere ind på i næste afsnit.  

Hvilken en skal jeg vælge? 

Hvilken vadestøvle, som passer perfekt til dig, kan være svært at give et entydigt svar på. Både gummi- og filtsålen har deres fordele, og så er der jo også lige selve støvlens specifikationer udover sålen, som også spiller en rolle.  

Gummisålen bidrager med et langt bedre greb, hvis du fisker i områder med mudder og græs. De er designet med henblik på fiskeri i disse situationer og er derfor et ideelt valg, hvis de eksempelvis skal anvendes til P&T fiskeri. Gummisålen er dog ikke optimal til fiskeri i områder med sten og andre hårdføre materialer. Specielt hvis stenene er våde, vil grebet på gummisålen ikke være godt, og i disse situationer er en filtsål klart at anbefale.  

Filtsålen er omvendt tiltænkt lystfiskeren, som fisker fra de mere hårdføre terræner, såsom steder med sten. Det er specielt i kontekster som disse, at man virkelig får lov at mærke fordelene ved en filtsål. Dog er denne type støvle blevet kritiseret pga. det faktum, at ting har det med at sætte sig fast under sålen. Det betyder at mudder, sne og andre ting kan sætte sig fast, hvilket kan resultere i at vadestøvlerne transformeres til et par skøjter på glat is. Denne type sål er ligeledes kritiseret for at muliggøre spredningen af invasive arter fra sted til sted.  

Hvilken en du skal vælge, afhænger dermed af hvilke forhold du fisker under. 

Generelle tips til vadestøvler 

En anden problematik, som også er værd at nævne, er tørring af støvlerne. Filtsålen er lavet i et materiale, som gør at de tørrer væsentligt langsommere end gummisålen. Det er utroligt vigtigt, at vadestøvlen får lov at tørre 100% før næste fisketur, da de ellers meget hurtigt vil gå i stykker. Af den grund vælger mange lystfiskere at anskaffe sig 2 par vadestøvler, så man ikke er afhængig af tørringsprocessen.  

Selvom det kan virke fuldstændig vanvittigt at anskaffe sig 2 par, vil dette oftest spare dig penge og tid i det lange løb. Ligesom alle andre ting holder vadestøvler i længere tid dets bedre der passes på dem, og ved køb af 2 par har man det bedste udgangspunkt for at passe godt på dem. ‘ 

Hvis du fisker i saltvand, er det også rigtig vigtigt at skylle støvlerne og wadersene godt og grundigt igennem efter brug. Saltvand har nemlig en ætsende effekt på dit udstyr og en skylning med vandslangen er dermed klart at anbefale.  

Når du har set dig lun på et par vadestøvler, er det også vigtigt at tænke over hvilken størrelse, du skal bruge. Du kan nemlig ikke altid regne med at din normale skostørrelse vil være den samme, som du skal bruge til vadestøvler. Når man vælger svømmefødderstørrelse skal man tænke over vådsokken, som gør din fod en pænt del større. Det samme gør sig gældende ved valg af vadestøvle, da sokken fra wadersene vil gøre din fod ca. ½-1 størrelse større. Nogle af producenterne har inkluderet dette i deres størrelsesberegning, mens andre ikke har.  

Dette kan af og til være ekstremt frustrerende, da de forskellige producenter også har hver deres måde at beregne størrelsen på. Nogle har som sagt beregnet den ½ – 1 størrelse med, mens andre ikke har. Her ville et godt råd være at tage et kig på producentens hjemmeside, da de oftest har en oversigt over hvordan størrelserne beregnes. På den måde kan man danne sig et overblik og vælge de rigtige vadestøvler. Hvis producenten ikke har en oversigt over størrelserne, kan en god ide være at kontakte forhandleren og høre dem ad.  

Resten af artiklen vil tage udgangspunkt i vores anbefalinger af de bedste vadestøvler på markedet.  

Patagonia Foot Tractor Sticky Rubber 

Denne vadestøvle er udviklet i et samarbejde mellem Patagonia og Danner Boots. Her er der specielt sat fokus på holdbarhed, og ifølge producenterne bliver disse de sidste vadestøvler du kommer til at eje. Et eksempel på dette er sålerne, som er specielt designet til at kunne blive udskiftet. På den måde kan du udskifte dine slidte såler med splinternye.  

Designet er udviklet med henblik på at lave en ultra behagelig støvle, som tørrer hurtigt efter brug. Derudover er denne vadestøvle også produceret til at kunne tømme det indtrængende vand fra støvlen, på utrolig effektiv vis.  

Hvis du leder efter toppen af poppen indenfor vadestøvler, er dette produkt et rigtig godt bud til dig. Nedenfor vil vi liste de anvendte materialer op, som vidner om vadestøvlens høje kvalitet. 

Støvlerne er produceret i Danner’s velkendte læder, som giver komfort, slidstyrke og lethed. Læderet er meget fleksibelt og kan behandles med læder conditioner, og derved forlænge levetiden på støvlerne yderligere.  

Udover dette er panelerne lavet i 1000 denier nylon, som bidrager til en utrolig holdbarhed. Alle snørebåndsmanchetterne er nylon coated, som er grunden til at støvlen tømmes for vand, i sekundet du træder ud af vandet. Sålen er specialfremstillet Vibram IdoGrip, som sikrer dig et godt fodfæste på alle overflader. 

Er du på jagt efter den bedste vadestøvle på markedet, skal du ikke lede længere. Vadestøvlen her fra Patagonia fås ikke i bedre kvalitet, og dens lange holdbarhed er samtidig også med til at gavne miljøet, som også er en af Patagonias vigtigste mærkesager.  

Hver støvle har en vægt på 975 gram. 

Få vadestøvlen fra Patagonia her. 

Simms Tributary Boot Gummisål 

Med denne vadestøvle fra Simms får du et kvalitetsprodukt til en overkommelig pris.  

Modellen byder på fremragende komfort og en støvle, som vil støtte dine ankler på de lange dage. Vadestøvlen er produceret i et ridse-modstandsdygtigt materiale og hurtigttørrende syntetisk læder. Med disse 2 ting har du et fremragende udgangspunkt for at kunne forlænge støvlernes levetid.  

Monteret på støvlerne er Simms’ egen gummisål, som giver et utroligt godt greb. Udover dette er alle snørrebånds-manchetter udskiftet fra de originale metalmanchetter til stopper i højkvalitets nylon. Dette bidrager til støvlens gode kvalitet og den lange holdbarhed.  

Hvis du vil have en vadestøvle i robuste materialer, som er designet til en lang holdbarhed, er dette måske støvlen til dig.  

Få vadestøvlen fra Simms her.  

Rapala walking wading shoe 

Hvis du hovedsageligt fisker i sommermånederne, kan en vadestøvle i nogle tilfælde godt være lidt for varm. I den forbindelse kan en vadesko være en god løsning, og det er præcis hvad du får med disse vadesko fra Rapala. 

Grundet deres knoppede gummisåler er vadeskoene her optimale til krævende terræn og et fast greb under vandet. Vadeskoene er del af et restparti og de fås derfor til en billig pris.  

Vadeskoene er små i størrelserne, og det anbefales derfor at vælge 1-2 numre større, end man normalt bruger. 

Få dem her.  

Savage Gear #Savage Sneaker Wading Shoe 

Med disse komfortable og moderne vadesko fra Savage gear får du et kvalitetsprodukt uden at skulle grave for dybt i lommerne.  

Vadeskoene båder syner og føles som er par almindelige sneakers, men lad dig ikke snyde af dette. 

På trods af det moderne udseende får du nemlig masser af vadesko for pengene. Herunder kan man blandt andet nævne: slidstærkt 100% bomuld canvas, bygget over en bred læst (for let af- og påtagning), høj polstret ankelmanchet for ekstra komfort, forstærket i hæl og tå med hård gummi, aftagelig EVA indersål, drænhuller, praktisk snøresystem og letvægts, men stærk sålkonstruktion med EVA mellemsål og fuld gummi ydersål. 

Få vadeskoen fra Savage Gear her.  

Kinetic komplet waders combo 

Har du ikke anskaffet dig et par waders endnu, skal du måske kigge efter et komplet sæt. Med dette sæt fra Kinetic får du det hele til en yderst skarp pris. Sættet spiller utrolig godt sammen, og vil sikre dig det bedste udgangspunkt for at få en god fisketur.  

Vadejakken Kinetic Aquaskin ll holder dig tør og varm igennem hele fisketuren. Dette er en 2-lags jakke, som modstår vejr og vind og lader dig justere i størrelsen i hætten og livet. Udover dette får du 3 rummelige brystlommer til dit udstyr, hvor der blandt andet er plads til din grejæske.  

Vadestøvlen Kinetic RockGaiter Wading Boot ll sikrer fodfæste og fantastisk komfort og støtte igennem hele dagen. Her får du en gennemført vadestøvle med behagelig let snørring og drænhuller i siden. Ved bestilling af sættet kan der vælges mellem filtsål og profilsål. 

Sidst men ikke mindst er der Kinetic ClassicGaiter Stocking Foot  waders. Med denne waders får du 100% vandtætte og åndbar membran waders. Overdelen er let, benpartiet er forstærket og samarbejder med gravel guards, hvilket giver en god bevægelse og holdbarhed.  

Få det komplette sæt fra Kinetic her. 

Aflsluttende kommentar 

Det var lidt om vadestøvler og de ting, som kan være relevante at hæfte sig ved, før man anskaffer sig et par. Man skal ikke undervurdere et par gode vadestøvler og deres evne til at gøre fisketuren til en bedre oplevelse. Med udgangspunkt i den præsenterede information i denne artikel har vadestøvler 2 hovedfunktioner.

De skal de være komfortable at have på, og så skal de gøre fiskeriet sikrere. Der sker hvert år ulykker med lystfiskere, og et par gode vadestøvler kan hjælpe til at minimere dette.  

Jeg håber, at artiklen har gjort dig en smule klogere og at de præsenterede produkter har inspireret dig.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler