To dage med geddefiskeri – fangstrapport


Den 11 og 12 december 2013 var jeg ude ved den lokale mose for at fiske efter gedde. Endnu en gang viste geddefiskeriet hvor alsidigt det kan være.

Dag 1

På førstedagen fangede jeg 9 gedder, 3 på Savage Gear Reel Eel ambulancefarvet hvor jeg jiggede agnen henover bunden, hvilket ikke altid er lige hensigtsmæssigt når der er meget grøde og en del stubbe samt rødder dernede. Det er der i denne mose. Efter at have mistet et par stykker til hvad jeg formoder var rødder, skiftede jeg til et godt gammelt/klassisk atomblink ligeledes i skrappe farver. I første kast sad en fin 2,5 kg´s velnæret gedde som ligesom de andre hurtigt fik friheden. Jeg fik yderligere 2 mindre gedder på blinket og bevægede mig hen i et område af mosen med lavere vand. Her tog jeg en Mepps Aglia størrelse 5 med blankt spinnerblad på og kørte den i overfladen så den “bulede”.
En bule der ikke kom fra spinneren rejste sig 1 meter bag den, jeg var klar over at en gedde fulgte efter og et spinstop satte hugrefleksen igang hos gedden. En intens fight med flere spring ud af vandet og jeg kunne efter 5 minutter lande en flot gedde på 5,6 kg.

Fisken skulle hurtigt ud, så et klassisk “se mig foto” blev taget og gedden kom tilbage hvor den hører hjemme. Det er ikke altid de fedeste billeder man får når man er alene. Men det ændrer ikke min glæde over fangsten, heldigvis.

Jeg fik yderligere 2 gedder på spinneren. 9 gedder i alt ligeligt fordelt på 3 agn.

Dag 2

Den 12 december var jeg tilbage ved mosen. En ung herre der er ved at have styr på geddefiskeriet, Steffen Gaardsholt, var med på turen og en tredie herre skulle støde til senere på dagen.

Steffen skovlede gedder op fra starten og landede 3 inden jeg nåede at blinke.
Igen satte jeg min Mepps spinner på og kastede måske kun 10-20 gange før det samme senarie som dagen før udspillede sig, en stor bule efter spinneren.
Denne gang kunne jeg se gedden vende og at den var stor, men ikke hvor stor.

3 gange fulgte den efter uden at hugge.
Jeg tog hurtigt min stang nummer 2 som jeg havde klargjort med prop.
1 meter ude fra kanten hvor jeg stod, vippede jeg proppen ud med en død stor sild som agnfisk.
Proppen stod perfekt i vandet på grund af den store sild der vejede godt til, men efter ca. 30 sekunder havde passeret lå den pludselig på siden.
Jeg nåede lige at skule til min prop før den forsvandt.
Efter at have ventet få sekunder gav jeg modhug.. Det var den store. Tungt gik den dernede og rystede med hovedet fra side til side som en hvidhaj med en nyfanget sæl mellem kæberne. Et kort udløb fik min spole til at hyle. Gedden sprang ud af vandet igen og igen.
Jeg var glad og forholdsvis afslappet, for det var tydeligt at trekrogen sad godt i den ene mundvig af geddens kæft og at den ikke kunne komme fri af den.
Efter 2 spring faldt gedden til ro og lod sig lande. Igen havde jeg ramt lige over de 5 kg. nærmere betegnet 5,2. Sådan! Sikke nogle dage.

Dejligt at få et godt billede af sin fangst. For det mentale billede kan med tiden blive sløret og uklart.

Steffen ville åbenbart ikke finde sig i mit modsvar til sine 3 gedder så han knaldede lige 5 mere ind. 8 i alt. Steffens gedder blev taget på henholdsvis – sild (gav 2 gedder), skalle, spinner, Flying Lure, Atom blink og Savage Gear Softplay (gav to gedder).

Efter at have vredet sit knæ om, sad Steffen og viste mig hvodan man landede gedder fra siddende stilling.

Jeg fik selv en gedde mere på sild. Den tredie herre der skulle støde til, Kim, nåede lige selv at lande 2 indenfor en time på todelt Rapala wobler i orange og guld.

Det er sgu da vildt når man rammer dagene hvor alle agn virker.

Jeg har tidligere været i samme mose hvor gedderne ikke ville røre kunstagn og kun ville have død skalle. Andre gange vil de ikke røre skallerne men hellere have flue, popper, wobler, blink, spinner, softbaits og jigs, med flere.

Det er geddefiskeri i en nøddeskal og sikken en, skal, det er 😉

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler