Vurdering: 6 ud af 6 snæbler
Storkesøen – en ressource for turismen i Ribe og omegn, en oplevelse for familien, en dag med intens fiskeri for den habile lystfisker og meget mere.
3 søer udgør put and take delen af de 10 hektar der i realiteten er størrelsen på området kaldet Storkesøen. Et samlet søareal på 40.000 m2. siger ikke så lidt og søerne virker ikke mindre imponerende når man først står ved deres bredder med en fiskestang i hånden. Da jeg selv er allroundfisker og har fisket i mange forskelligt udseende vande var der én ting der slog mig. De 3 søer har hver deres charme.
Den mindste – Fluesø:
Den mindste af søerne minder unægtelig meget om en klassisk lille put and take sø, hvor man fornemmer at fiskene er nemme at fange, forstået på den måde at der ikke er mange steder ørrederne kan svømme hen. F.eks. gør det at agnene præsenteres oftere for fiskene end ellers, hvilket også er facts. At denne tanke naturligvis ikke altid har meget med virkeligheden at gøre, da fiskene i små søer kan være ligeså svære at fange som i store, er ligegyldigt. Det er en fornemmelse jeg ihvertfald får, når jeg ser en sø i den størrelse.
Jeg snakkede med 2 unge herrer der hyppigt fiskede i den lille sø som en form for start på dagens fiskeri, før de vandrede videre til de to større søer.
Her fortalte de at den agn de havde haft held med i søen var henholdsvis hvid Snapper og hvid Stripper (blink)
En tysker fortalte at han fiskede med powerbait i den lille “Fluesø”, både i overfladen med bombarda og 1,5 meter over bunden, med det klassiske bund-rig. Farven kunne variere mellem kombinationer af hvid/sort eller grøn/sort. Hans powerbait-bøtter afslørede tydeligt ligesom han selv, at han fiskede med hvidløgssmag.
Lige ned til kanten af Fluesø kan man campere i telt, campingvogn eller autocamper, smide snøren i vandet, tænde for gasblusset og lade duften af kaffe vandre ud over søen og de mange ørreder. Aah! Sommeren er nær!
Storkesøens mindste sø har også sin egen toiletbygning med badefaciliteter.
Placeret i et hyggelig og naturligt område er denne sø kun en lille del af det samlede hele. Nedenunder beskriver jeg Storesø og fangster derfra.
Den største – Storesø:
Jeg har flere gange overnattet i en lille hytte nær Silkeborg for at sejle rundt i min kajak. Nogle søer nær både Skanderborg og Silkeborg har små øer placeret typisk i et hjørne, hvor evt. gedderne står tæt, langs med skrænter undersøisk eller under åkanderne der har dannet et beskyttende bælte omkring øerne.
Jeg havde det næsten som om at jeg besøgte en af ovenstående søer, da jeg efter at have besøgt lillesø trådte ned på Storesøens bro, der med lidt fantasi symboliserer starten såvel som slutningen af ens fisketur, hvis man fisker i Storkesøens langesø eller Storesø. (Den er næsten det sidste man ser når man går hjem fra de 2 søer og det første man ser når man kommer)
Der var godt med ørreder i Storesø. I modsætning til mange andre søer, havde de 2 par der ejer Storkesøen valgt at udsætte ørreder jævnligt hen over en kold og normalt trist vinter-put and take periode.
Et par tyskere havde placeret sig lidt ude for øen, men på hver deres side, og fiskede begge 1,5 meter over bunden, med sort/orange powerbait. De kastede godt ud mod midten af søen og det så ud til at virke.
I søerne (alle 3) udsættes der regnbue, tiger og guldørreder samt rødding. Der kan også fanges gedder i søerne.
Begge tyskere fik 2 ørreder hver. Jeg gætter på at den største vejede omkring 2,5 kg. og ellers lå de andre vel jævnt omkring de 2 kg.
Jeg fik en snak med den ene af de 2, der fortalte at han havde været gæst ved søen i en del år. Han og hans makker nød en god tur dertil et par gange om måneden.
Jeg vil ikke sige at det var tyskernes dag selvom en tredje tysker efter min mening fik dagens smukkeste ørred. Han havde kastet en kobber-spinner ud over et lavt område og fik umiddelbart efter et godt, hårdt og kontant hug.
En 2 til 3 minutters fight var veloverstået og et pragteksemplar af en bækørred blev landet:
Der var dog en lystfisker der overskyggede alle. En ung herre der har gjort Storkesøen til sit andet hjem og som ved hvad søernes ørreder vil have. Alle put and take søer har en eller flere af disse loyale stamkunder, der kender søerne ligeså godt som deres egne bukselommer og som hver gang de er afsted, har en aftale med ørreden der snød dem gangen forinden.
Det lod dog ikke til at en eneste ørred snød Charlie Jakobsen denne dag. Da jeg forlod søen havde 6 ørreder allerede måtte lade livet. Jeg kunne forstå på andre stamkunder jeg mødte, at scenariet er hverdagskost for den unge mand.
Jeg har fundet ud af at mennesker og dygtige lystfiskere som Charlie typisk er meget hjælpsomme. Jeg ved ikke om det er fordi de allerede har opnået/oplevet en stor del af deres fangst-fantasier, men plads har de ihvertfald til at hjælpe, hvilket i min verden er uvurderligt.
Skulle man være så heldig at møde en som Charlie ved søen, så er det bare med at suge til sig. For er der nogen der kan hjælpe ved søen man befinder sig ved, så er det dem der går der næsten hver dag i ugen og som drømmer om næste dags fiskeri før de går i seng.
Her er han sammen med Mikkel, som han hjalp med tips og tricks til Storkesøens ørreder:
Charlie til venstre og Mikkel til Højre.
De fleste fisk denne dag blev generelt fanget i Storesø. 6 af dem på billedet blev dog fanget i Langesø som jeg vil beskrive nu:
Den Mellemste – Langesø
Det er ikke fordi Storkesøens Langesø er så voldsom lang, den er bare aflang. Nærmest som en afskåret kanal eller et bredt vandmæssigt-stillestående å-stykke. Man kan nærmest fornemme ørrederne trække i søen og, jeg, fik ihvertfald lyst til at jage rundt for at affiske frem for at stå stille og glo med bundsnøre eller prop. Langesø er en anderledes lækker sø som ligesom de andre 2, har sin helt egen charme. Lidt for enhver smag kunne man sige..
Der er en mindre kanal omgivet af træer mellem Langesø og Storesø.
Toiletter er også at finde ved Langesø.
Hvilke muligheder har jeg rent fiskeri-mæssigt ved de 3 søer og hvad skal jeg fiske med?
Alle 3 søer egner sig til fluefiskeri og fiskeri med spinnestang. Træer hist og pist kan dog vanskeliggøre fluefiskeriet på nogle strækninger.
(Er der mange ved Fluesø (den mindste) vil det for mig at se ikke være forsvarligt at fiske med bombarda, da det kan lukke af for andres fiskeri)
- Powerbait fisker godt i alle 3 søer, både fisket fra bunden og med bombarda-flåd – farverne sort, grøn, hvid og orange samt kombinationer af de 4, er det der går igen ved flest fangster set over et helt år. Dette er baseret på fangstrapporter og fortællinger fra stamkunder.
- Trutta (gennemløber), både store og små fanger godt i Storkesøen/søerne afhængigt af årstiden. De små fanger godt/bedst om sommeren. Dette er viden Charlie Jakobsen har delt og erfaret ud fra sine 4 ture til søen om ugen eller mere.
- Generel viden er at hvid Snapper og Stripper tager godt året rundt.
- De klassiske spinnere som Mepps Aglia i størrelse 2-3. Farver: kobber eller sølv fanger godt. Derudover har orange, grønne og gule spinnere også til tider har kronede dage. Her må man prøve sig frem og derved erfare.
Åbningstider:
Åbent hele året. I sæson fra kl. 7:00 – 21:00 og uden for sæson fra solopgang til solnedgang.
Det er tilladt at fiske fra kl. 6:00 – kl. 21:00. Kommer man udenfor åbningstiden, bedes man benytte selvbetjening ved postkassen.
Faciliteter & muligheder:
– 2 overdækkede rensepladser, tæt opsat rundt om søerne er der bænke og affaldsspande. Der er 4 læhuse og gode faste stier. Er du kommet afsted uden fiskestang, kan en sådan lejes for kr. 30,-.
– Hele området er handicapvenligt, dette gælder også toiletfaciliteterne.
– Hunde må medbringes når de føres i snor.
– Grejbutik
– Kiosk / Pavillon. Maden kan enten nydes i pavillonen eller på terrassen foran søerne. – se menukort: Klik her..
Overnatning:
Camping:
– Naturcamping – for prisliste: klik her..
Hytter:
– 10 helårs-isolerede feriehytter á 88 m2 med 6 sovepladser + 15 m2 terrasse og med parkering direkte ved huset.
Feriehytterne er indrettet således: kombineret køkken og opholdsstue, badeværelse og soveværelse med dobbeltseng eller 2 enkeltsenge.
På 1. sal er der 2 værelser med hver 2 enkeltsenge. I hver feriehytte er der gratis trådløs internet, fladskærm, porcelæn og bestik til 8 personer, køleskab, keramisk kogeplade, emhætte, kaffemaskine, 120 liter fryser samt terrassemøbler.
For billeder og priser: Klik her..
Lejligheder:
– Ferielejligheder – 2 personer. Priser fra 520 kr. pr. dag.
Konkurrencer:
For at se mere om arrangementer og konkurrencer ved Storkesøen: Klik på billedet herover.
Kontaktoplysninger:
Storkesøen Ribe
Haulundvej 164
DK-6760 Ribe
Tel.: +45 7541 0411
E-mail: info@storkesoen.dk
Min konklusion og uforbeholdne mening:
Lise Agger og Knud Erik Chrestensen er de 2 ud af 4 ejere i alt jeg har mødt. De fortalte om deres idéer og planer for fremtiden og efter at have tilbragt tid sammen med dem begge, følte jeg den energi der ligger bag Storkesøen som den er i dag, og som skal få den til at vokse til det den er planlagt til at blive fremover. Et meget spændende par, der sammen med sine partnere kommer til at drive Storkesøen op på et niveau der ikke hidtil er set i Syd & Sønderjylland skønner jeg.
Et rent, pænt og velholdt område – de ekstra fiskeudsætninger af mange arter er altid tiltalende. Faciliteterne er i orden. Vandet er klart og fiskene generelt pæne og i god kondition. Der kan også fanges store fisk i søen op til 9 kg. til tider større. Priserne er almindelige set over hele landet. Overnatningsmulighederne er efter min mening i top for en lystfisker og han eller hendes familie. Priserne ligeså. Værtskabet er varmt og imødekommende. Jeg sætter pris på de 3 søers forskellighed og frem for alt når det kommer til mit lystfiskerihjerte – masser af fisk!
Til sidst, før jeg afslører det åbenlyse, vil jeg tilføje at Storkesøens ørreder og jeg, meget snart har en heldagsaftale – jeg er ikke færdig med de 3 søer der meget vel kunne afspejle domkirkens tag.
Storkesøen får 6 ud af 6 snæbler!