Tippet af Jonas
Indledning:
De danske put and take vande har efter min mening gennemgået en stor udvikling de seneste 5-10 år. Fra kun at have de gængse ørredarter som regnbueørred og bækørred, har man nu flere ørredarter samt stør, karpe og få steder, den glubske og altædende malle.
Den mest almindelige art i søerne er stadig regnbueørreden. En stærk fisk der desværre har mistet lidt i størrelsen de seneste år, fisk i 10 kg´s klassen er der meget få søer der kan reklamere med at have. Det er ikke som de gode “gamle dage”, hvor fisk helt op til 12-14 kg. er noteret i diverse fangstrapporter.
Grunden til dette kan være, at prisen på foder, og dermed også fisk er steget markant. Det eneste dambrug der lå på Sjælland, Asnæs Fiskeopdræt leverer ikke længere fisk til put and take søer. Historien lyder på at nye EU regulativer gør, at man ikke må udsætte fisk opdrættet i saltvand ud i ferskvandssøer. Men om det er rigtigt har jeg ikke fået verificeret. Asnæs fiskeopdræt var så heldige, at de havde lunt spildevand ledt ud fra Asnæsværket, det gjorde at deres fiskeopdræt havde lunt vand hele året, og derfor kunne deres fisk vokse hurtigere, da ørredernes aktivitetsniveau ikke blev nedsat i de kolde måneder. De kunne producere nogle meget store, flotte steelheads (havgående regnbueørreder) der kæmpede som et damplokomotiv. Nu bliver alle fisk leveres fra dambrug i Jylland og efterspørgslen er stor, der er faktisk kun 2-3 leverandører der kører til Sjælland.
Jeg vil i denne artikel gennemgå nogle af de ørredarter, vi kan møde ved vores dejlige put and take vande, for det synes jeg de er. Små perler i landskabet som er legepladser for børn såvel som voksne. Hele snakken om dyrevelfærd vil jeg holde på afstand for en stund, den snak vil jeg evt. komme ind på en anden gang.
De fleste søer holder ørreder imellem 1 kg. op til måske 4-5 kg. og nogle søer helt op til de magiske 10 kg.
Så der er rigeligt med udfordringer til enhver. Om du er 5 år og skal fange din første fisk, eller en hærdet sportsfisker, der jager de store ørreder.
Regnbueørred
(Oncorhynchus mykiss)
Regnbueørreden er den mest almindelige fisk i søerne. Den kommer oprindeligt fra Amerika og er indført som opdrætsfisk i 1800 tallet. Det er også den af ørredarterne, der bliver størst i dambrugene. Nogle ser regnbueørreden som en dum fisk der hugger på alt, men nem at fange er den ikke. Nogle dage vil de bare ikke bide, selvom man ved, at der er mange fisk i søen, man fisker i. Regnbueørreden kan fanges på de fleste agn, som gennemløbere, spinner, flue og orm. Det kommer an på årstiden hvad den helst vil jage, men Powerbait må nu alligevel være den mest effektive agn til regnbuerne. I de varme måneder kan man blandt andet fange regnbuen på tørflue, hvilket der gør fiskeriet meget visuelt og utroligt sjovt.
Bækørred/Søørred
(Salmo trutta fario)
Bækørreden lever i mange af vores åer og vandløb herhjemme. Nogle bliver i åerne og lever deres liv her, andre gennemgår en smoltificering og går ud i havet, de bliver til havørreder. Smoltificering er en fysiologisk proces bækørreden gennemgår, som gør at den kan skifte fra at leve i ferskvand til saltvand. Søørreden er ligeledes en bækørred der er søgt ud i en sø, for at leve livet her, i stedet for i havet eller åen. Det kan være svært at kende forskel på disse fisk, og nogle mener man ikke kan kalde det en bækørred, når den er opdrættet i et dambrug. Fordi så har den jo aldrig været i en å. Det mener jeg nu nok man kan, når man opdrætter fisk fra en bækørredstamme, er det jo en bækørred. Bækørreden er efter min mening, en af de smukkeste fisk vi kan finde i vores put and take søer. Den bliver ikke lige så stor som regnbueørreden, men kompenserer for den manglende størrelse, med sine smukke farver. Dog kan den godt blive op til 6-8 kg i dambrug og nogle gange større. Bækørreden kan være rigtig svær at få i tale, den gemmer sig som regel rigtig godt langs siv og under træer. Den kan gå lang tid i søerne uden at blive fanget, men klarer sig selv, ved at jage småfisk og insekter. Så kan man støde ind i en stærk, slank fisk med hele finner. En sådan bækørred der har gået i søen i lang tid kan være en rigtig fin ”præmie” at få på krogen ved søen. Den kæmper anderledes end regnbuerne, og kan give en rigtig god fight, hvis den har været i søen længe. Bækørreden er ofte glad for spinnere, små blink og regnorm. Den tager gerne agn i naturlige farver, men en agn i røde farver, kan ofte lokke den til at hugge. Det spændende ved bækørreden er også, at de forskellige dambrug kan have forskellige bækørredstammer. Derfor kan fiskene se forskellige ud, alt efter hvilket dambrug, der har leveret dem. Nogle er gullige og andre meget mørkebrune, næsten sorte. Men alle med flotte prikker og aftegninger. Nogle mener en rigtig bækørred har røde prikker. Det har de naturlige stammer også ofte, dem der er født og opvokset i naturen.
Kildeørred
(salvelinus fontinalis)
Kildeørreden bliver også sat ud i mange af vores put and take vande. Den ligner tilnærmelsesvis brøddingen, og de to fisk kan til tider være svære at skelne imellem. Kildeørreden er dog mere grønlig på ryggen og siderne, med gule, røde og blålige ringe, en utrolig smuk fisk. Kildeørreden trives bedst i køligt vand, og bliver derfor sjældent sat ud i sommermånederne. Den kan til tider være svær at fange, nogle gange hugger den kun på bitte små tørfluer, og andre gange hugger den på den største spinner eller gennemløber i æsken. I dens hjemstavn i Amerika, ser man den enda tage svømmende mus og lemminger. Jeg har sjældent fisket målrettet efter kildeørreder i søerne, men har til min store glæde, en gang imellem fanget dem på woblere, spinnere og gennemløbere. En fantastisk bifangst at få i jagten på regnbueørrederne.
Guldørred
Guldørreden er blevet fremavlet af Svend Pape, fra Purhus fiskepark. Han forsøgte i mange år, at udvikle en blå ørred. Efterhånden blev fiskene ikke blå, men den gule ørred kom til verden. Det har taget mange år at udvikle den flotte guldfarvede fisk vi ser i søerne i dag, og den både fighter, og smager lige så godt som de andre arter. Guldørreden er en af de fisk, der deler vandene blandt put and take fiskere. Nogle mener den er grim og irriterende, fordi den er nem at se i vandet, men kan være svær at fange. Jeg er nu på det hold der godt kan lide guldørreden. Jeg synes det er en flot fisk, som er sjov at gå og spotfiske efter. Spørgsmålet er om den opfører sig anderledes end regnbuen, eller om det er fordi, vi kan se fisken i vandet, at den tirrer os, når den ikke hugger. Guldørreden kan ligeledes fanges på PowerBait en jig/gummidyr, små spinnere, gennemløbere eller en flue i kradse farver, virker også rigtig godt. Guldørreden findes i rigtig mange søer, især i de varme måneder, da det virker som om, den klarer sig rigtig godt i det lune vand.
Brødding
Brøddingen er også en utroligt flot fisk, den er en blanding mellem en kildeørred og en rødding. Den bliver ikke sat ud i så mange søer, men er en spændende bifangst at få på krogen. Brøddingen kræver også rent vand for at kunne overleve, og er følsom overfor for varmt vand. Derfor bliver den oftest udsat i de kølige måneder. Den bliver ikke lige så stor som de andre ørredarter, så en brødding på 3-4 kg, er en stor fisk af sin art. Brøddingen kan være svær at fange, den går ofte nær bunden, og det er her man ofte skal finde den. Den kan fanges på Powerbait, men min erfaring siger at spinnere, små blink/gennemløbere, og fluer klart er det bedste. Brøddingen er ligesom bækørreden, en fisk der kan klare sig længe i put and take søerne.
Tigerørred
(Salmo Trutta X Salvelinus Fontinalis)
Tigerørreden er en blanding mellem en bækørred og en kildeørred. Det er en fisk jeg stadigvæk mangler at have på cv´et. Den bliver ikke sat ud mange steder, og der er ikke mange fangstrapporter med denne fisk hvert år. Om det er fordi den er svær at opdrætte, eller om det er fordi efterspørgslen for denne fisk ikke er stor, skal jeg ikke kunne sige. Men det er i hvert fald en utrolig flot fisk, der som brøddingen ikke bliver så stor. Den kan også fanges på Powerbait, men fluer, spinnere og blink er nok den bedste agn til tigerørreden.
Dette er en kort beskrivelse af de mest kendte ørredarter, vi finder i vores put and take søer.
Jeg syntes det er super spændende at komme til en sø, hvor jeg ved, at der er forskellige arter i søen. Det giver en ekstra dimension til fiskeriet.
Prøv at udforske søerne med forskellige agn, affiske i forskellige dybder og husk at affiske langs søernes kanter, så kan det være at du ender med at få en af de mange spændende ørredarter, som er at finde i Danmarks put and take vande…
Indsend gerne en fangstrapport med en fisk fra put and take, du kunne tænke dig at dele med os. Det kan du eventuelt gøre på facebook under: put and take – tips og tricks
Knæk og bræk derude