Loch Nees put and take – anmeldelse


Vurdering: 6 ud af 6 snæbler

Loch Nees put and take 1

Indledning:

Når jeg, som jeg så ofte gør, ankommer til en put and take sø jeg ikke før har besøgt, så er det ikke nogen hemmelighed, at jeg i det øjeblik bildøren åbnes, træder ud med en smule skepsis. Ikke fordi jeg eventuelt har hørt dårligt om søen jeg ankommer til, ikke fordi jeg har et generelt negativt syn på put and take fiskeri, men fordi jeg syntes at mange put and take søer i dag ligner hinanden. Både når det kommer til fiskearter, udseende, service, eller mangel på samme i sidstnævnte tilfælde…

Siden jeg var ganske ung, har jeg fisket i åer, fjorde, langs kyststrækninger, i søer og moser, samt put and take søer. Jeg kunne og kan stadig lide at fiske i de fleste vande, men lysten til at fiske put and take, er ligeså stille ved at ebbe ud . Det skyldes bl.a. at jeg ikke har kunne finde en sø, hvor jeg, som da jeg var ung, har formået af få ørredfeber. Jeg troede selv-sikkert på, at det var alderen der gjorde udslaget, men måtte under dette besøg til Loch Nees sande, at det bestemt ikke er tilfældet.

Efter 5 minutter ved søbredden – store springende ørreder overalt!:

Følelsen af at jeg bare måtte og skulle fange en af de mange springende ørreder kom over mig, mest drevet at det visuelle.
Synet af den ene store fisk efter den anden, som konstant forlod vandet, efterlod mig overvældet og fascineret som bare f…..! Det var ikke kun størrelsen eller den imponerende mængde af fisk som satte sine spor, men også fakta som var, at det ikke “kun” var store regnbueørreder der gjorde sin entré, men også store kildeørreder, bækørreder og superflotte tigerørreder.

“I dag – for tiden” fisker jeg ikke ofte efter ørreder i de danske put and take søer, men for afvekslingens skyld, mere efter stør og karper.

I Loch Ness put and take måtte jeg dog sande, at alderen ingen betydning har for manglende evne til at få ørredfeber og at ikke alle ørredsøer er ens… Min lyst til at fange ørreder overgik hurtigt lysten til at fange store stør, og selv om jeg og en kollega både fangede ørred og stør på dagen, var det i tankerne under hjemturen, stadig ørrederne jeg gerne ville tilbage til, og allerhelst dagen efter, hvis muligt… En helt fantastisk følelse jeg ikke glemmer lige foreløbig!

Ørredfiskeri i Loch Nees. – Fakta:

Loch Nees består pt. af 2 søer. En børnesø på 600 m2. og en sø for alle på ca. 11.000 m2. Der udsættes ørreder dagligt, sommetider flere gange om dagen. Da vi ankom d. 26.10-1015 var der fisk overalt, det overraskede os derfor meget at der alligevel blev udsat flere, men som vi kunne forstå på de lokale lystfiskere vi kom i snak med, var udsætningen af fisk ganske som den plejer at være, og de, i put and take regi, enorme mængder af fisk, hverdagskost i Lock Nees…
Lækkert!

Ørredarter i Loch Nees put and take:

Regnbueørred, kildeørred, bækørred, rødding, brødding, guldørred, sølvørred, tigerørred. Der blev både fanget tigerørred, bækørred og regnbueørred under vores ophold. Jeg selv førsøgte mig med fluestangen og fik 2 regnbueørreder, men kunne se, at dem der fiskede med powerbait statisk 1 meter over bunden. samt dem som anvendte bombardaflåd og powerbait under aktivt fiskeri, fangede mange flere. En gik endda hjem med en sort sæk fyldt med ørreder. Der er nemlig ingen fangstbegrænsning hos Lock Nees, trods de mange fisk i søerne…

Søerne egner sig til alle former for fiskeri, der er plads til både fluefiskeren såvel som spinnefiskeren. Vandkvaliteten er god trods forholdsvist uklart vand. Ørrederne i Loch Nees smager som put and take ørreder skal smage, uden diverse bismage af mudder etc.

Størfiskeri i Loch Nees. – Fakta:

Der går 19 stør i Loch Nees. Størrelserne varierer fra 5 kg. – 20 kg. På dagen fangede vi 4 stør, hvoraf den største på 18 kg. var en hvid stør.

Stør og andre arter i Loch Nees put and take:

Hvid stør, Beluga stør og Russisk/Diamant stør. Der kan også fanges ål, maller og græskarper. Alle stør, maller og græskarper skal genudsættes, hvorimod ålene må hjemtages.

Under vores ophold lykkedes det for os at fange alle 3 stør-arter:

Beluga stør ca. 16 kg.

PA260095

Hvid stør ca. 18 kg.

PA260056

Diamant/Russisk stør ca. 5 kg.

PA260086

Som nogen måske bemærker, ja så er der i billederne forskel på om støren er fanget om aftenen, om morgenen eller midt på dagen. Det bringer os videre til søens faciliteter.

Faciliteter hos Loch Nees put and take:

Aftenfiskeri efter mørkets frembrud:

Ikke nok med at man kan hygge sig i solen rundt de velplejede søer og nyde den ekstraordinære put and take oplevelse det er at være hos Loch Nees, men når mørket falder på, er der på den ene side af den store sø belysning. I 3 timer stod vi under de 2 højt placerede projektører og hyggede os. Detaljen bevirkede at jeg sagtens kunne have stået der natten ud og hygget mig med størfiskeriet. Størene er i mange tilfælde ligeså aktive både aften og nat, som de er det om dagen.

Loch Nees put and take lukker dog klokken 21.00 på de årstider hvor solen går ned før kl. 21.00. D.v.s. Når sommeren og de lange dage er over os, lukker søen ved solnedgang uanset tidspunktet efter kl. 21.00.
Fiskeriet i de mørke aftentimer på årets korteste dage, er en lækker detalje og en oplevelse som jeg klart kan anbefale.

Man tænker måske, hvad er der så spændende ved det? Personligt fandt jeg deres tiltag med projektørerne spændende fordi… Det føltes som om min kollega og jeg stod i vores egen lille osteklokke, der var mørkt overalt omkring os, men alligevel kunne vi se vandet og alt hvad vi foretog os inde i “lysboblen”. Dampen fra kaffen blev belyst før den forsvandt i mørket udenfor og de mange ørreder og stør, sprang både indenfor og udenfor vores synsfelt, en sjov ekstra dimension. Det føltes også fedt fordi, man sent på efteråret føler at fisketiden er mindsket, hvilket den normalt er i en put and take sø, da de fleste søer lukker ved solnedgang. Men her kunne vi bare fiske og trodse naturen og søernes generelle lov, med hjælp fra sø-ejernes smarte idé. Herligt!

Læ-huse og informations-hus:

Loch Nees put and take ligger få kilometer fra både Nissum Fjord og den jyske vestkyst. Den salte og til tider hårde vind fra vest, har man så vidt muligt garderet sig mod, ved at bygge fine læ-huse/skure rundt om søerne. Uanset vindretning er der læ at finde.
Der er ligeledes opstillet borde og bænke hvor evt. medbragt mad og drikke kan nydes.

Tipi med grill og plads til 20 personer:

Medbring kul eller træ til grillen inde i den top hyggelige og lækre tipi.
Medbragt mad eller nyfangende fisk kan grilles. Snobrød eller pandekager kan bages, kun fantasien sætter grænser for dette tiltag.

Tipien kan reserveres til grupper, hvis man har lyst til at holde fødselsdag eller andet.

PA260105Tipien henunder aften.

Hos Loch Nees put and take finder man også et toilet, hvilket leder mig hen på næste vigtige punkt i denne anmeldelse:

Service:

Service er i dag et ukendt fænomen de fleste steder, og her mener jeg ikke kun hos put and take søerne, men generelt. Det er ikke tilfældet hos ejerne af Loch Nees, Kirsten og Tonny.
Gæsterne bliver hilst på, snakket med og bliver mødt med varme samt ægte gensynsglæde. Mange steder bliver nye gæster slet ikke ænset, måske kun betjent, hurtigt og upersonligt… Ikke her.
Der er ikke noget bedre end godt værtskab. Et godt værtskab giver unægteligt mennesker et sted, hvor de kan føle sig velkomne og hjemme. Lystfiskere er ikke anderledes når en put and take sø besøges, derfor får Loch Nees endnu et plus i bogen på denne konto.

Loch Nees parret yder ikke kun service på det personlige og “gæstelige” plan. Søen passes til punkt og prikke. Ingen snøre/liner, tomme powerbait glas eller plastik-krus får lov til at ligge og flyde. Der tænkes ofte i spændende nye tiltag, konkurrencer og massive udsætninger af fisk. Og i søens og ejer-parrets historie, er der ikke langt fra tanke til handling.

Realistisk set:

Jeg har måske besøgt 80% af landets put and take søer gennem hele mit liv… ca. 100 alene gennem de sidste 2,5 år. og min klare holdning til Loch Nees er:

Reelt set er der en del søer og sø-ejere som både udstråler god energi, emmer af fremtidspotentiale og både kan levere flotte fisk samt fantastisk natur. Søerne i Loch Nees er i sig selv ikke prangende, naturen heller ikke, men ikke desto mindre ser jeg Loch Nees som indbegrebet af en dansk 1 klasses put and take sø. Intet mangler og fiskeriet er sublimt!

Søerne er omgivet af græs, små beplantninger og sporadisk, naturligt placerede træer. Uanset hvor man vil fiske, er søerne let tilgængelige og området omkring, særdeles handicapvenligt. Parkeringspladsen er få meter fra søerne og informations-betalings-huset ligeså. Priserne ligger på linie med andre søer, 3 timer koster f.eks. 120 kr. Der er samme priser for både ørred og størfiskeri.

Antallet af ørreder, ørredarter og den gennemsnitlige størrelse på fiskene alene, er nok til at denne sø er et besøg værd. Loch Nees tænder enhver tabt fiskelyst og accelerer og højner fiskelysten hos dem hvor den allerede eksisterer. Med sin umiddelbarhed og rene linier er der få steder som denne, som får barndomens put and take glæde frem og får en til at glemme alt hvad i fremtiden – kan være og i datiden – var.

Loch Nees er nutidens sø!

/Jari

Info og kontaktoplysninger:

– 3 grillsteder

– Renseplads

– Automater med kolde og varme drikke

– Køleskab til rengjorte fisk

– Telt med plads til ca. 60 personer i forbindelse med fodboldgolfbane, kan også benyttes af fiskegrupper.

Se optagelsen herunder fra området og søerne:

Obs:

Fra januar 2016 er Loch Nees klar med udlejning af 2 huse.
Hus 1 er beliggende 1,5 km fra søen. Der er plads til 6 personer.
Hus 2 er beliggende 16 km fra søen. 1 km fra vesterhavet, hvor der ud over fiskemulighed, er en fantastisk badestrand.
10 km til Torsminde.
Udlejes på ugebasis.

Kontakt Kirsten og Tonny – Loch Nees put and take:

Telefon: 21 91 27 44 eller 20 44 17 30
E-mail: Lochnees@fjaltring.dk

Priser: Klik her

Webside: Neesputandtake.dk

Facebook: Loch Nees på facebook

Denne tigerørred blev fanget af Sten under vores ophold:

Tigerørred Loch Nees

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler