Pighvar i Vest


Se alle de gode forfang til pighvar hos Lystfisk.dk lige her.

Pighvar er den andenstørste fladfisk, som kan fanges i Danmark. Den danske lystfiskerrekord er på 11,2 kg. Og blev fanget i 1999. Der dog større derude og da flere og flere kaster sig over dette fiskeri, kan det være at rekorden bliver slået indenfor overskuelig fremtid. Hvem ved??
Se denne artikel fra 2010: Gigantisk pighvar fanget i øresund

Pladser

Der bliver fanget mange store fisk fra vestkysten (Vestjylland), det er ikke ualmindeligt for en erfaren pighvar entusiast, at fange og hjembringe en af disse velsmagende “Smukke gulvtæpper”, på 2-6 kilo. Sommetider større.
De kendte strækninger, eller som jeg vil kalde dem, de ikke hemmelige strækninger, hedder, Børsmose Strand, Grærup Strand, Strækningen fra Hvidbjerg strand Camping, om til Blåvand fyr, Vejers Strand og Henne strand.

Der er godt fiskeri alle de nævnte steder, dog vil jeg fremhæve Børsmose og Henne Strand som de mest stabile fangst mæssigt.

Nogle af pladserne kan du køre helt ned til og andre tilbyder parkering tæt på vandet. Der vil altid være mennesker på disse strækninger, da folk fra de omkringliggende byer bruger strandene som badestrande om sommeren, og som hyppigst brugte destination for en god gåtur, på alle andre årstider.
Hvis man ønsker at være lidt i fred, kan man med fordel gå et stykke i den ene eller den anden retning, væk fra områderne med flere eller mange mennesker og måske finde sit helt eget hemmelige super-hvarre-hotspot.

Sæson og hugperioder

Sæsonen for pighvar-fiskeriet ved kysten i Vestjylland begynder i slutningen af april, start maj og fortsætter frem til sidst i september. Nogle lystfiskere har dog meldt om fine fangster fra så sent som oktober måned 2012.

Der er blevet gjort mange erfaringer omkring, vejr, vand og vindforholdene for fiskeri efter pighvar. Spørgsmålet der skal stilles uanset hvad man har læst eller hørt . Hvad virker der hvor jeg gerne vil fiske?

Det der går igen hos de fleste er: Når bølgerne går lavt og der har været en periode med svag vind – kombineret med perioden fra, at vinden vender fra pålandsvind til fralandsvind.

Så er der også lige den med, at fiskeriet er bedre ved højvande, det vil sige, et par timer før højvande til højeste vandstand og en time eller 2 efter.
Hvis man er almindelig dødelig og ikke vil stå med en våd pegefinger i luften, termostat i hånden og dybdemåler dag efter dag på stranden, for at vente på det rigtige øjeblik. kan jeg skære lidt ind til benet her.

Det jeg har erfaret virker bedst på vestkysten i det vestjyske er:

  • Sandbund, smågruset bund
  • Fiskene kan fanges under alle vindforhold (Det er rarest at fiske i stille vejr.)
  • Mindre bølger, til stillestående vand
  • Tobis, sildestykker eller underside af fladfisk (Hvid underside) (Har du ingen af disse agn kan du sagtens bruge Gulp Alive Tobis)
  • Forholdsvis høj vandstand giver bare flere fisk.

Da pladserne ligger inden for rimelige køreafstande af hinanden. Vil det passe nogenlunde med at, indenfor en margen af 5 til 10 minutter er der højvande på pladserne ca. 20 minutter senere end i Esbjerg. Se højvandskalender for Esbjerg: Klik her.

Læs og se forslag til forfang/rig herunder

I stedet for pirk eller blink kan du med fordel prøve en fladfiskeske.

Skeen banker ned i bunden når du trækker den henover sandet og lokker pighvarren hen til din agn.

Et bud kunne være en Zebco Flatty Teaser Inline Rig som ses på billedet ovenfor. Du kan købe den hos lystfisk.dk lige her.

I stille vejr og vand bruger jeg alene agnen som kastevægt. Mine kast lander maksimalt 20 meter ude. Pighvarren står ofte ret tæt på land, så det fungerer helt fint.

De fleste (Jeg selv inkluderet), bruger under sværere vindforhold og lidt større bølger små pirke eller blink (Fjern ikke trekrogen da hvarren til tider tager kunstagnen frem for din tobis eller sild). Efter pirken binder man mellem 30- 100 cm line (minimum 0,35 mm.)  . For enden af linen binder man krogen til sin agn, cirkel-kroge nr. 2 eller nr. 3 anbefales.

Metode

Kør langsomt linen på hjulet. Under indspinningen fungerer det godt at lave små spinstop. Jeg vil næsten sige jo flere jo bedre.

Pighvarren hugger ofte tungt og du er ikke i tvivl om den er på. det skulle da lige være, hvis du bliver i tvivl om det er bunden du skulle have fat i.

Med det sagt, kan den til tider også nippe forsigtigt til agnen. Her kan du hjælp dig selv ved at stoppe indspinningen og lade den tage ordentligt fat. Giv modhug og fight altid fisken med fast hånd. Ikke ryk fisken ind, men med et godt stabilt press, trække fisken på land.

Et godt hjul til pighvarfiskeri

Penn Battle 2

Penn Battle II Fastspolehjul er et hjul i topklasse. Penn Battle II er et perfekt fastspolehjul til denne form for fiskeri. Hjulet er ekstremt robust og stærkt og klarer alle situationer pighvarren kan sætte dig i. Penn Battle er lavet i superflot design og er et stilet fiskehjul i en klasse for sig selv. Dette er det ultimative fastspolehjul som man ikke går galt i byen med.

Køb det her hos lystfisk.dk

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler