Fiskeri efter fladfisk – kapitel 1


Tips og tricks når man er ude og fiske efter de flade fra Kysten .

Først vil jeg starte med lidt info angående grejet og hjælpemidler .

Jeg bruger en Line Kurv med mavebælte for at opbevare mine forfang og agn imens jeg er ved kysten. Så slipper jeg for en rygsæk.

Jeg har prøvet nogle forskellige linekurve, men jeg købte BasKette Linekurv for et stykke tid siden og vil aldrig bruge andet nu. Det er efter min mening den klart bedste linekurv på markedet, da den har en masse unikke features

Den er dejlig flydende og med hullerne i bunden er du altid sikker på, at du ikke løfter på vandet. Det er rart, at man ikke skal bruge tiden ved vandet til at tømme sin linekurv hele tiden. BasKette linekurv har også en velplaceret stangholder og en mekanisme der låser for linen.

En sidste ting jeg vil fremhæve er magneten i bunden af linekurven. Så kan du nemt få din flue til at sidde fast, så du let kan udskifte fluen. Hvis du også vil have verdens bedste linekurv, så kan du købe BasKette Linekurv ved at trykke på kurven eller klikke lige her.

Det kan godt være, at den er lidt dyrere end de andre modeller, men du får så meget mere ud af den og så holder den også bare i meget længere tid.

Jeg tager kun det nødvendige med. Lidt reserve fladfiskeskeer i forskellige farver og perle forfang . Der hvor jeg fisker er der næsten ingen strøm. Derfor kan jeg fiske med let grej . Jeg bruger en kastestang 10 fod og 60 gram eller en kastestang på 40 gram og 14 fod. D.v.s. 4 m og 60 cm.

Hvis du vil have en af de bedste kastestænger på markedet, så vil jeg anbefale ABU Garcia Svartzonker Spin. Stangen er i svensk kvalitet med et strømlinet design. Stangen er dejlig let, for den er lavet af grafit, men samtidig utrolig holdbar.

ABU Garcia Svartzonker Spin er delt i to og man kan købe den i 4 forskellige størrelser fra 7’5 6-21 gr. til 10,2 8-36 gr. Det er en alsidig fiskestang, som kan bruges til lidt af hvert. Du kan købe den lige her eller ved at trykke på stangen.

En kastestang på 4 m og 60 bruger jeg når vandet er ved med at komme op i højeste vandstand . På det tidspunkt skal man hente fiskene længere ude i vandet indtil det bliver højvande.

Når vandet har nået højeste vandstand, kan man fange fladfisk 10 – 20 m fra kysten i det første badekar . Så jeg holder øje på DMI siden med VANDSTAND og ser efter hvornår, vandet er på sit højeste. Jeg fisker i 3 timer før det højeste vand og 3 timer efter.

Hjælpemidler som jeg også tit bruger er en tripod/treben, som jeg sætter min fiskestang op ad så den ikke vælter. (Også et godt hjælpemiddel til molefiskeri) og så bliver dit fiskehjul  fri for sand.

Jeg bruger en tripod stangholder, hvor benene kan sættes op til 105 cm og der er plads til 4 fiskestænger. Den vejer ikke særlig meget og så synes jeg, at den er perfekt til kystfiskeri. Du kan købe din egen lige her eller ved at klikke på billedet herunder.

Jeg fisker ligesom man fisker  efter havørred. Jeg kaster ud, lader fladfiske-skeen gå til bunds, slæber den over bunden i et par meter, spinstop i 20 – 30 sekunder. På det tidspunkt får man de fleste hug, og ellers videre på samme måde.

Samme metode kan bruges når man fisker med skelter boomrig eller  en delta tackle rig samt alle andre fladfiske-forfang.

D.v.s. at jeg kaster ud, slæber den en par meter over bunden og spinstop. Man gentager  proceduren indtil  man er helt  inde ved kysten. Jeg har glemt at skrive,  at jeg også har waders på.

Jeg har flere forskellige slags, men bruger for det meste Simms Freestone i øjeblikket. Det er åndbare waders og jeg kan bruge dem i både koldt og vådt vejr, uden at jeg kommer til at fryse.

Simms Freestone giver mig bare en frihed, som jeg ikke oplever i særlig mange andre waders. Du kan købe de samme waders som mig ved at klikke lige her eller trykke på wadersne.

Hvis du gerne vil vide mere om de forskellige typer af waders, så kan du læse vores store guide, så du kan vælge den helt rigtige waders til dig. Du finder guiden lige her:

Når vandstanden er ved at stige, går jeg ud til den første eller anden revle og kaster ud . Når jeg har kastet ud en 10 gange på et spot; lige ud , til venstre og højre og jeg har ikke  mærket noget, så flytter jeg mig en 10 – 20 meter og gentager proceduren .

Der hvor jeg fanger fisk er der som regel flere fisk at hente. Der bliver jeg så indtil jeg har fisket spottet tomt for fladfisk. D.v.s.  at jeg selv opsøger pladserne, hvor fiskene er. 

Fladfiskeri  foregår som regel på sandbund eller grus. Jeg har dog  også  fanget fladfisk på stenbund fra kysten. Her skal man passe på, for der er normalt store chancer for regelmæssige bundbid. På stenbund fisker jeg kun med 1 krog på rigget. Jeg vil dog anbefale at fiske på ren sandbund.

Aftenfiskeri  efter fladfisk 

Aftenfiskeri efter fladfisk er mest givende lige efter brændingen  og når  solen går ned . Her er  de mest aktive har min erfaring vist mig. En pandelampe kan jeg kun på det kraftigste anbefale at have med og husk ekstra  batterier eller en powerbank.

Jeg bruger lidt forskelligt, men kan anbefale SPRO FreeStyle USB Sense Optics Head Lamp. Det er en lille pandelampe som giver et fantastisk lys. Du kan tænde den ved bare en håndbevægelse og kan lade den op via USB.

Lyset er hvid LED eller UV LED og prisen er til at overkomme. Hvis du gerne vil have denne lille fikse sag, så klik på pandelampen eller tryk her.

Alle  har forskellige  meninger angående agn valg . Jeg nævner nu det man kan bruge som agn til fladfiskeri.  Rejer, skalrejer, strimler af sild (dem salter jeg aftenen før min fisketur), strimler af tobis , strimler af hornfisk, bugen af en fladfisk, strimler af  makrel (saltet aftenen før), børsteorm, sandorm, gulporm, blå muslinger og knivmuslinger .

Hvorfor  salter jeg  sild og makrel? Det er fordi de bliver sejere i kødet og bliver bedre på krogen når man kaster ud .

Sandorm og børsteorm er dyrt i indkøb hos en forhandler. Derfor kan man selv grave sin sandorm. Selv fisker jeg mest med knivmuslinger som er  yderst effektivt til fladfiskeriet . Knivmuslinger er lidt seje i kødet i forhold  til blåmuslinger.

Knivmuslinger afgiver en duft som fladfiskene ikke kan modstå . De knivmuslinger jeg fisker med  har været frosset ned. Efter min fisketur  fryser jeg knivmuslingerne ned ind igen – uden at de mister deres evne til at fange næste gang jeg er ude.

Her sparer man penge og man bruger så kun agnen til de fisk man fanger og intet går til spilde.

Man kan lave en cocktail med knivmuslinger og saltede sandorm med stor effektivitet – fladfiskene er vilde med det.

Fisker du med friske knivmuslinger er det anbefalet at bruge agnelastik som du vikler om dit agn og krog,  så intet falder af når du kaster ud. Knivmuslinger  bliver  sejere  når  de har været frosne.

Knivmuslinger  har en mund – det er den sejeste del af muslingen. Sæt krogen et par gange igennem muslingen og afslut med munden,  så bliver den med stor sandsynlighed på krogen.
Knivmuslinger er en kanon agn til rødspætter har mange  fundet ud  af  😉

Hvad har man brug for som nybegynder?

En fiskestang  som har en kastevægt på en 60 – 80 gram (9 fods). Daiwa Ninja er et godt bud på en fiskestang i denne mellemklasse. Den kan fås i størrelserne 6-9 fod og så kan den pakkes ned til at fylde ingenting, da den er i kategorien teleskopfiskestænger.

Du kan læse mere om teleskopfiskestænger her og hvis Daiwa Ninja har vagt din interesse, så kan du købe den lige her.

Et fiskehjul i serien  3000 – 4000 (Kan både bruges fra kyst og båd). Her er et godt begynderhjul Shimano Sienna RD. Det er et utrolig brugervenligt hjul, og du får rigtig stor værdi for pengene. Modellen findes i størrelserne fra 2500 og op til 4000.

Hvis du godt kunne tænke dig Shimano Sienna RD som dit nye fiskehjul, så tryk på hjulet eller klik lige her.

Linen på mit fiskehjul hedder Whiplash fra Berkley. Det er en meget stærk line og mere lydløs en andre liner. Den kan også bruges i både ferskvand og saltvand. Du kan købe linen lige her eller klik på linen herunder.

Der er mange  gode flet-liner som man kan bruge, men denne line er bare niveauet over de andre. Og så kan den bruges til alle former for fiskeri. Det eneste du skal være opmærksom på, er om din kastevægt og linen passer sammen.

Fladfiske forfang er efter smag og behag. Men jeg vil vælge mit forfang efter forholdene. Jeg er opmærksom på vind, strøm og vanddybde. Her spiller   kastevægten også en stor rolle samt tykkelsen af din forfangsline.

Når der er meget strøm langs kysten hvor du fisker, vil tykke forfangsliner gøre, at strømmen nemmere tager fat i dit forfang og gør dig mindre medbestemmende til, hvor du fisker.

Fisk med så let grej som muligt. Det gør det sjovere at fiske efter de flade fisk.

Lær dine pladser at kende – kyststrækninger med badekar. Dem kan man se når der er lavvande. Når så vandet stiger  kommer de  flade tæt ind under land i det første badekar, for at søge deres føde. Badekar er en fordybelse  i sandet, som ved højvande jo så er fyldt op.

Fisk aktivt så fisker du mere vand af og får som regel flere fisk i posen

Krogstørrelse: Jeg bruger størrelse 2 cirkelkrog/kroge, når jeg selv laver min forfang.

En afkrogningstang til at afkroge fisken med når de har slugt krogen for dybt. Der  er  mange  slags på markedet. Fast hook Releaser  (kræver lidt øvelse men er  yderst effektiv  især til afkrogning af fjæssinger, som man helst ikke skal røre ved overhovedet. De tager nemlig også agnen sommetider.

En tang der er god til alle typer af fisk er Rapala krogløsertang 11″. Den kan komme frem til krogen på de fleste fisk og så koster tangen ikke alverden. Du kan købe den lige her eller ved at trykke på tangen.

Fisk alle dybder af indtil du er helt inde på land. Tit har jeg oplevet,  at de følger med helt ind på den lave del af kysten. Så lader jeg den ligge en 5 meter ude inden jeg haler forfanget helt ind.

En lille hemmelighed er:  Dem der tror at man skal kaste langt ud ved højvande, tager grueligt fejl. Hvis man kaster for langt ud ved højvande, kan det være at man kaster over fiskene.

Hvad værre er, at mange af dem der fisker langs kysterne gerne vil lade deres agn ligge stille, og så selv sætte sig i en stol og se på måger og store skibe i horisonten. Men hvis man så har kastet over fiskene uden at trække den ind mod dem igen. Ja, så fanger man ingenting. De dovne flade fiskere 😉

Brug kun 2 Bomme på dit fladfiske-forfang. Det er nemmere at kaste med  og så har du mindre modstand og en chance mindre for at fange ålegræs.

Når  du  fanger ålegræs  og det forhindrer dig til at fiske optimalt, så brug fladfiskeskeen. Hvis  det ikke  hjælper, så skal du bare finde en anden plads. Fladfiskeskeen kaster godt med fralandsvind og ikke så godt med  pålandsvind. Med sidevind laver jeg en cross wind cast. Det vil sige  at jeg  står med  ryggen i vinden og kaster  i den retning hvor vinden giver medvind.

Solbriller om sommeren og beklædning efter vejrforhold ligesom med alt andet fiskeri. Jeg vil gerne anbefale Rapala Urban Visiongear solbrillen. De har et smart design og så har selve brillen også en rigtig god effekt med dens polaroidglas for at fjerne genskinnet fra solen nede i vandet.

Vi du kunne tænke dig et par af disse smarte solbriller, så klik på billedet eller tryk lige her.

Kamera til dine gode fangster er også en god idé at have med. De fleste mobiler har efterhånden så godt et kamera, at det er nok at tage billeder med den.

Mindstemål respekteres for alle fiskearter. Genudsæt undermålere uanset  om fisken overlever eller ej. Behandl fisken humant.

Når du har fanget fisk kan du med fordel bruge et opbevaringsnet så fisken holder sig frisk. En pind i vandet på en ½ meters  vanddybde – nettet monteret  på pinden og så holder din fisk sig frisk indtil du tager hjem.

En smart ting der også er god at bruge til opbevaring af fladfiskene, er en køleboks som eventuelt kan stå i bilen – helst med for eksempel flasker med frossen vand. så lugter bilen ikke af varme af fisk efter nogle timer i solen 🙂

K&B herfra Leonard

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler