Karpe! Vil du spise en karpe? Det må du ikke!


Forord:

Skal vi kalde en spade for en spade og gøre op med nogle af de mange spørgsmål om karpen. Skal fakta på bordet og er vi parate til at kalde karpen, ligesom eksempelvis gedden, for en spisefisk?

Intro

Karpen – en efterhånden almindelig fisk at finde i vore danske, ferske vande. “Helt af sig selv” flyver karpen til søer den aldrig før har været i og efter nogle år, kan den fanges, fighten nydes og den indkøbte digitalvægt – tælle alle de kilo til ende den er produceret til.

For mange er karpen en fisk hævet over andre fisk og anses ikke for at være hverken en spisefisk eller en fisk man må fange på almindelig vis, som almindelig lystfisker.

Er karpen en spisefisk? – ja

Er den fredet? – nej

Er den dansk? – nej

Vil du se opskrifter på karpe? Klik her..

Karpen er en fænomenal fighter

Ligesom alle andre fisk skal karpen behandles ordentligt. Om den skal spises eller genudsættes er op til dig og ejeren af søen den er fanget i. Er det en offentlig sø, er det dit valg og dit valg alene, med mindre andet står skrevet.

En karpe kæmper som i en drøm og om morgenen før man helt vågner op, er det som om lyden af bremsen der konstant hyler og følelsen af de ømme arme, ikke helt har forladt en.

Kræfterne de har er næsten uden sidestykke og glæden over at kroge og lande en – altid en oplevelse. Udover det, er karpen ligeså stærk og ømtålelig som mange andre fisk herhjemme.

Karpen skal ses

Uanset karpeart, kan man næsten sige at alle karper er flotte. De findes i næsten alle farver og kan blive meget store.
Som store sø-køer svømmer de dernede under overfladen og græsser, alt afhængigt af årstiden, og virker nærmest majestætiske med deres langsomme og sikre fremdrift i vandet.

Måske er det derfor at selv de royale i sin tid spiste dem i juletiden: Læs mere om dette her: Klik her

En kort tekst som denne, kan udløse ramaskrig blandt nogle danske karpefiskere og andre ikke.

Jeg fristes til at skrive, at dem der måske har svært ved at sluge disse fakta, har bekræftet påstanden om, at karpen er højnet til at være mere end den hårdt-fightende, spiselige, asiatiske, af mennesker udsatte art, her i landet,  den er..

Som man i soldatertiden sagde: Afslut at gå på listefødder!

Recent Content