Havørred i åen – Orm


Intro til Ormefiskeri

Ormen er nok den agn der kan fange flest forskellige fisk herhjemme. Havørreden kan heller ikke modstå regn”fætteren”.

Mange havørreder falder hvert år for denne labre lille sag ,overalt i Danmarks åer. Ormen kan fiskes med eller uden flåd.

Uden flåd

Fiskes bedst med opstrøms kast. En simpel opsætning kunne være at have et bly/nogle splithagl minimum en halv meter fra krogen og ormen. Kast opstrøms og spol linen ind på hjulet efterhånden som agnen kommer tættere på dig. Om du kaster på egen side eller modsat side er lige effektivt i min bog.

Det er bare vigtigt at holde nogenlunde kontakt med ormen, efterhånden som den kommer tættere på dig. Dette vil bevirke at når fisken hugger, kan du nemmere og hurtigere give tilslag.

Alt efter hvilken å du fisker i, kan du med stor effektivitet fiske med en ophængerkrog. Hvis åen er dyb, er der en mulighed for, at fiske i flere dybder med ophængerkrogen. Meningen er at fiske i hullerne med den nederste orm og over grøde, i øvre vandlag m.m. med den øverste. Jeg binder en tregangssvirvel, alt fra 40-60 cm oppe ad linen fra krog og orm. Alt kommer an på hvor dyb åen er.. I svirvlens sidegren binder jeg et kort stykke line, evt. 20-30 cm langt og så en krog for enden med flere lækre orm. Bly/splithagl lidt længere oppe af linen. Omkring 20-30 cm.
Igen, Kast opstrøms og spol linen på hjulet efterhånden som agnen kommer tættere på dig.

Med flåd

Samme to ovennævnte metoder kan bruge med prop/flåd.. Forskellen er bare at med proppen eller flåddet kan man også gå tur med rigget nedstrøms. (Hvis åens bevoksning tillader det.)

Ormen er så effektiv herhjemme, at selv den mest garvede flue eller spinnefisker må ty til den lille fyr når alt andet ikke virker.

Så husk dét næste gang ,du ved åen møder en fisker der har taget Foie gras med i madpakken og ”uheldigvis” får det galt i halsen, fordi han ser dig ormebade efter havørred.

Orme video

Her fiskes der med orm og prop. Ormen hænger, hvad der ligner, 1 meter efter proppen. Det der ofte kan være den sidste lille trigger der får havørreden til at hugge, er et stykke rødt garn eller tråd bundet på linen over krogen. Tricket giver ormen mere fylde og bevægelse i strømvandet og den røde farve gør agnen mere synlig. i det ofte vintergrumsede vand. Metoden bruges også på kysten når der fiskes med orm.

Lidt om vores uundværlige regnorm:

Den danske art, Stor regnorm, kan nå en imponerende størrelse på over 25 cm.

Regnormen kan ikke drukne.
Det er en gammel myte at regnorme kommer op til jordens overflade når det regner for at undgå at drukne.


I virkeligheden kommer de op til overfladen når det regner (især i foråret), så de kan bevæge sig over land. De fugtige forhold giver nemlig regnormene en chance for at sprede sig hurtigere til nye steder. Regnorme ånder gennem huden, men det kræver at huden er fugtig for at ilten kan passere gennem den. Regnorme kan overleve i flere uger under vand, hvis der er tilstrækkelig ilt i vandet.

Tak til naturguide.dk 

Anbefalet grej

Shimano fiskehjul er et populært valg for mange og det forstår man godt. God kvalitet og hjulet fungerer som det skal og kan bruges til mange former for fiskeri. Du kan finde det store udvalg af Shimano fiskehjul hos FiskPåKrogen.dk lige her.

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler