Tips og fakta om vintergedden


Trods en forskel fra eksempelvis sø til sø, kan man generelt sige at vintergedden ikke er ligeså aktiv som eksempelvis den sultne og i alle vandlags-aktive sommer-gedde.
Dette skyldes, at de i deres iver efter at tage føde til sig, grundet en hård og udmagrende gydeperiode tidligere på året, er blevet smælderfede, samt den lave temperatur der resulterer i et lavere iltindhold i vandet.
For at konservere/spare på energien må gedderne skære ned på deres føde og iltbehov i vintermånederne.

For at kunne forstå vintergedden skal man sættes sig ind i sit fiskevand og geddens adfærd der ændres fra opportunistisk til strategisk.

Vandplanterne er væk:

Skaller samt diverse fiskeyngel samles i søens dybe huller i store stimer for at forvirre og mislede.
”Safety in numbers”.

Vandet bliver klarere.

En fordel for alle arter af fisk, ved første tanke. Men gedden er vel-camoufleret, har et fremragende syn og er klart en af søens hurtigste svømmere, så fordelen ligger oftest hos gedden.

Andre byttedyr

Byttedyr som snoge, frøer, mus og andre dyr som kan finde på at befinde sig i vandet om sommeren, er enten gået i hi eller finder føde andre steder.

Vinter-storgedden og strategi

For at spare på energien, på grund af det lavere iltindhold i vandet, som nævnt tidligere, tager storgedden oftest store byttefisk i vinterperioden. Den kan vente i dagevis på det rigtige måltid.
Storgedden tager også syge eller døde fisk, da de er nemmere at fange – igen spares der på energien.
Som alle andre levende væsener der er sultne vil storgedden dog også til tider bevæge sig for at finde føde, dette især hvis pladsen den har valgt at jage i, har vist sig at være uden fisk i dagevis.

De store gedder går ofte nær bunden i vinterperioden.
– Agnfisk som hele eller halve makrel, hele sild, større skaller eller mindre brasen som fiskes på bunden eller nær bunden, er en sikker vinder i de fleste vinter-geddevande.
– kunstagn der kan fiskes langsomt er et hit. D.v.s. agn der kan spinnes, jigges eller jerkes ultra langsomt over bunden uden at de falder hurtigt til bunden og sætter sig i grøde, rødder eller afbrækkede grene.

Vintergedder generelt

Kendskab til søen man fisker i er en kæmpe fordel.
Find de dybe huller i søen ved hjælp af søkort, en lokal lystfisker eller andet. Her står gedderne ofte tæt, da agnfiskene som nævnt tidligere, er at finde i store samlede stimer i vintersæsonen. ”Jæger følger bytte.”

Skal gedderne lokkes i perioden med det  med  strategiske vinterinstinkt, kan man med fordel bruge kraftige lugte/smage og skarpe farver. Disse kneb kan lokke selv storgedden ud af sin ventende hule.

Når man har fundet de huller hvori gedderne står, oplever man ofte at de største individer ligger omkring de 5-8 kg. Her er det vigtigt at have i mente hvis man ønsker at fange den helt store gedde omkring eller over de 10 kg. at komme ud og lede på andre pladser. Storgedden står ofte alene og passer sit revir. Her kan den i ro og mag fange de fisk den venter på, uden at blive forstyrret eller blive overhalet indenom af en mindre gedde. Det er også vigtigt at have i mente at en større gedde kan kredse om en død agnfisk for at bevogte den, indtil den vil spise den. Dette kan tage minutter eller timer.

Grej til fisketuren efter vintergedden

Savage Gear Black Savage Spin

Gedder er jo en fantastisk fisk, men også i den tunge ende. Derfor kan du ikke bruge en hvilken som helst fiskestang til at fange denne smukke fisk. Hvis du gerne vil have en alsidig fiskestang, så vil vi gerne anbefale en spinnefiskestang, når du skal fiske efter vintergedder.

Vi vil gerne anbefale Savage Gear Black Savage Spin, da den både er dansk, super alsidig og i et ekstremt flot design. Når du køber denne fiskestang, så følger der en flot deluxe stangtaske med, som fuldender den stilfulde stang.

Du kan købe stangen ved at klikke lige her eller på billedet af stangen.

Hvis du gerne vil se de andre muligheder indenfor fiskestænger, så kan du læse vores ultimative guide om fiskestænger ved at klikke nedenfor:

Hvis du mangler mere grej inden du skal ud at fiske efter vintergedden, så læs vores gode artikel om de bedste blink og kroge til gedder. Du finder den lige her:

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler