Små hurtige til geddefiskeriet


– Hav altid tang med til krogløsning.

– Brug lange stålforfang – man skal altid regne med at den store kan hugge og at selv mindre gedder kan fejlhugge og ramme over forfanget og derved klippe linen.

– Når der fiskes med agnfisk er det bedre at kroge gedden tidligt efter hugget. Dette forhindrer for det meste at gedden har slugt krogen. Godt 10 sekunders venten før tilslag gives virker. Men det kan man selv forsøge at vurdere.

– Gedder kan være hårdføre og alligevel er de ligeså skrøbelige som mange andre fisk. Derfor vil dyret og din samvittighed have bedst af at gedden bliver behandlet ordentligt efter landing. Det er klart at ikke alle kan have en måtte til at ligge fisken på efter landing. Det er også en selvfølge at du derude ikke altid regner med at fange en gedde, da du måske fisker efter noget andet. Der er mange faktorer der spille ind, så derfor gør det bedste du kan og det vil være godt nok. Et par tips kan være: Før evt. billede skal tages. Sørg da for at få krogen ud inden. Her kan man med fordel, snige et par fingre ind under gælleåbningen og uden at tage fat i gællerne, kør fingrene forsigtigt ind langs indersiden af kæften, Lig gedden på ryggen i skødet eller i vandkanten hvis muligt, og åben munden uden at gedden kan bide dig. Så er der frit rum til krogløsning. Dette gør at skulle du tabe gedden under fotografering rykker det ikke i geddens mund og du får heller ikke krog i fingeren. Sæt dig gerne ved vandet til fotografering evt. på knæ. Skulle du tabe den, falder den derfor så ikke så langt og hårdt.

– Hold gedden i “oprejst position” (Bug ned, ryg op) før genudsætning. Er den fanget i en stillestående sø, træk den frem og tilbage for at ilte fisken. Fisken bliver ikke iltet ved tilbagetrækket så det er ikke nødvendigt at trække til.
I vande med strøm, er det en god ting at vende geddens hoved mod strømmen så den iltes på den måde før genudsætning.
Når den er klar og frisk til at svømme kan du mærke at den forsøger at slå med halen eller laver vridninger med kroppen for at forsøge at svømme, dette indikerer at den vil væk og ud tilbage til sine jagtmarker mellem åkander, siv og stribede aborrer nede under overfladen. Giv slip.

– Hold altid gedden i kortest mulige tid ude af vandet.

– Vil du veje din flotte gedde, for derefter stolt at fortælle andre om vægten på din fangst. Så er der flere smarte måder at gøre det på. I dag kan man få vejeposer med mere. Men ikke alle har råd til den slags. Jeg har selv brugt en sort plastik pose. Det man kan gøre med en er: Kør den ene side af posen hen over vandet for at fugte den. (dette gøres inden begyndt fiskeri) Klap den så sammen en gang for at holde på fugten. Når du har landet din gedde, løfter du den forsigtigt hen til posen som du eller din makker breder helt ud igen.
Derefter ligger du gedden på den fugtige side, klapper igen posen op omkring den og sætter vægtkrogen i posen. Bind evt en knude i toppen for at den holder bedre. På den måde kan du skåne fiske mens du vejer den og den kan samtidigt ikke sprælle. Jeg har altid taget 200-300 gram af vægten for at kompensere for vand/fugt og pose. Du kan også bruge en gammel, måske for lille regnjakke du ikke bruger. Den kan bruges på samme måde som posen. Husk dog at veje jakken først for at få en korrekt vægt på din fisk.

– Hvis din gedde bløder meget kan det betyde døden for den, hvis den genudsættes. Men.. Er det en stor gedde du har fået op og krogning eller andet er gået galt. Og du ved at du ikke vil spise den. Så sæt den i vandet, vent til den svømmer væk på egen hånd og kryds fingre. De klarer den ofte alligevel.
De store gedder er som regel hunner og er samtidigt en vigtig del i bevarelsen af geddebestanden. Det er bedre at give dem chancen for at komme sig. Vi mennesker vil heller ikke så let give op når skader, dødeligesygdomme, eller andre livstruende faktorer banker på døren. Giv den en chance.

– Ved dyb krogning: Det kan ske at gedden har kastet sig over din, wobler, spinner, jerkbait, flue, popper, wobler, blink, jig, død eller levende agnfisk eller andet, med sådan en kraft at man ikke har en chance for at forhindre en dyb krogning. Det er heller ikke menneskeligt at man i flere timer sidder og glor på flåddet med agnfisken hvert eneste sekund. Dybe krogninger sker og det må man tage med som geddefisker.
Hvis man kan se at krogen sidder så dybt, at den ikke kan undgå at flå det bagerste i geddens mund op. Så klip linen og sæt den ud igen. Med alt i.
Det kan lyde barsk, men research fra England har dokumenteret: at skære linen over kan øge antallet af fisk der overlever efter at have være blevet kroget dybt.
Brugen af IKKE-rustfrie kroge kan sørge for at krogen efter kort tid falder/knækker ud efter at have rustet sig svage.

– Brug fangstnet:  Brugen af et finmasket fangstnet kan reducere landingstiden for fangsten af din fisk, krogene samt fisken har mindre chance for at filtre sig ind i nettet og gøre skade på fisken.

Gedden – vandets Ford GT

Med sin V8 motor der yder 500 hestekræfter og sit voldsomme men samtidigt smukke og elegante udseende er  Ford GT´en, en af mine ynglingsbiler.

Det samme kan jeg sige om gedden. Nogle tons mindre, men hvis den vejede det samme som Ford-monsteret ville den være verdens vildeste fisk.
Ja ja, der går vel og mærket lidt drengerøv i den og det skal der også til.
Gedden taler til min indre drengerøv. Den vil bare frem ad. Intet kan stoppe den, den er hurtig, hidsig, grådig, sulten, fit for fight og lækker som bare fanden.
Geddens karisma genspejler sig i fiskeriet. Det kan sommetider være så voldsomt, fedt og brutalt at fiskeriet efter dem giver spænding man ikke oplever andre steder.
Sjok og frygt er en faktor de fleste oplever under fiskeriet, men ikke alle indrømmer. Det er så fedt at fiske gedde!!

Sætter man sig ned og studerer gedden kort. Vil man også få øje på linjerne, de fantastiske aftegninger på fisken og den eminente og perfekt opbyggede krop. En sublim jagtmaskine der fra 0 til 40 kilometer i timen på under et sekund sætter alle andre fisk herhjemme til vægs!

Sådan gedde!! Jeg sætter pris på dig og alle dine medfæller!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler