Geddekonkurrencen – myter og legender – runde 2


(For at få mest muligt ud af denne historie om runde 2, anbefaler jeg at læse om runde 1 først: Runde 1)

Forventningerne til runde 2 var høje.

I løbet af runde 1 havde jeg gået og lagt mærke til en næsten usynlig og meget stille fyr. Han gik derude hvor andre ikke ville være – de mere ufremkommelige steder og stod typisk inde mellem sivene med en hætte over hovedet.

Jeg er et træ

Efter at have have mistet fisk på pladsen ved Lillesø, vist på billedet ovenover her, gik den stille fyr over til Storesø og fandt nogle andre siv.
Få minutter efter anden runde havde startet, ringede min telefon..

” Hej det er Muhammed, jeg har fisk på!”
” Jeg kommer”, svarede jeg.

På dette tidspunkt var der kun landet 3 gedder. En på 200 gram, en på 680 gram og en på 900 gram.
Vi havde alle gået og håbet på, at den næste gedde der blev fanget, ville ligge højt i den tunge ende.

Gedden vejede 800 gram, men trods sin lave vægt,  røg hætten af og frembragte et smil fra Muhammed, som nu lå på andenpladsen.

Som medarrangør er det rart at se fiskene blive fanget. Men på dette tidspunkt var jeg dog en smule urolig. I baghovedet lå også den tanke, at jeg jo ville skrive om dagen. Og naturligvis er billedet af en kolossal stor gedde et godt trækplaster.
Telefonen ringede igen..

En, to, tre. Igen løb jeg. Billedet af kæmpegedden lå fastprintet i øjenkrogen og de 100 meter tilbage til Lillesø mærkedes næsten ikke.
Det lige indtil jeg nåede frem og knap kunne få vejret. Allerede her var jeg godt træt af mig selv og ville ihvertfald ikke blære mig alt for højt, med idéen jeg så smart havde fået. (Bare ring så kommer jeg)

Kom nu, kom nu. Vær stor!

Brian som var taget fra Horsens tidligt om morgenen for at deltage i konkurrencen stod og smilede stort.
“Yes! kom nu, kom nu. Vær stor! tænkte jeg. Da han hev nettet op af vandet og stadig stod og smilede. Kunne jeg ikke lade være med at selv blive lidt glad. Jeg vil indrømme at det ikke er særligt professionelt, kun at tænke i store fisk.
Men her med denne første konkurrence, hvor jeg har været med til at arrangere hele molevitten. Var det svært at abstrahere fra.
Fisken vejede 850 og fik som alle de andre hurtigt sin frihed igen.
En flot andenplads.

Jeg tog ikke et billede af  Brian´s fisk, men efter at være kommet over på modsatte side af Lillesø i forhold til hvor han sad, var der stadig nok glæde i ham over den foreløbige andenplads, at smilet og energien stadig hang ved. Lækkert!

Geddeflåddet forblev oven vande de næste 2 timer.

Et par timer gik uden noget tegn en på liv fra kæmpegedderne eller de små for den sags skyld og folk satte eller lagde sig ned.  Nogle for at finde grej frem de ikke havde brugt i hundrede år, for at se om det nu kunne virke. Og andre satte sig med spekulative udtryk  og måske forsøgte at tænkte sig til en løsning..
Tiden blev som nævnt brugt på mange ting. Udover strategiske tanker omkring fiskeriet, fiskene og grej-spekulation, var der også tid til at dele tips og tricks, samt tid til at jeg kunne tage nogle billeder.

Et gæt fra min side: Grej og teknik snak

Muligvis en bekymret sjæl

12 år gammel, intet efter syv timers fiskeri og så stod han alligevel stadig op. Sådan! Det er dog tydeligt at det ikke har været den bedste dag. Bastian så lidt træt ud. Fuldt forståeligt 🙂

2 piger der var med deres far, havde hinanden og var derfor ikke så kede af manglen på fisk

En fokuseret Gerrit Wünsche, trods hans foreløbige første plads. Gedden på 900 gram

Alle kasser bliver endevendt

Riiiiiiiiiinnng

“Halloo Gerrit Wünsche hier. Ich habe eine hecht (hecht = gedde)

” Super, ich komme”.

De gange jeg var involveret i en samtale med tyskerne, tænkte jeg på om det ikke havde været en god idé, at have tærsket lidt mere i det tyske sprog dengang jeg gik i skole.

Da jeg kom ned i hjørnet hvor han stod og da han viste fisken frem, var der pludseligt lys forude. Gedden var over kiloet. Ikke meget, men for fanden da. Endeligt!!

1,2 kilo og stadig ubestridt på førstepladsen med en forbedret vægt på 300 gram

Sandart og et opkald fra Muhammed “Den er større den her!!”

4 gutter der var ankommet sent til konkurrencen havde fast fisk. Denne gang stod jeg kun et stenkast væk og kunne se dem lande fisken. De så noget undrene ud over fangsten og jeg fortalte det dem, at var en sandart de havde fanget. Et flot lille eksemplar på godt og vel 1 kg. Den var uheldigvis kroget dybt og trekrogen sad helt nede i det bløde svælg. Stålforfanget hang ud af munden.
Efter et godt forsøg på at få den smukke fisk befriet fra krogen, måtte der gives op. Den blødte kraftigt og blev aflivet.
Ærgeligt, men fanger tog den med hjem til aftensmaden, så helt til spilde gik den dog ikke. Velbekomme.

Telefonen kimede atter en gang. Det var Muhammed igen.

” Jeg har en til, den er større den her!”

Nu kunne det godt være at jeg var træt, men ordene fik mig til at løbe alt hvad jeg kunne. Var det virkelig fisken vi alle havde ventet på?

Det var det ikke. Men forståeligt en glad ung mand jeg løb ned til, for fisken vejede 1,1 kilo, nok til at tage en andenplads.

Kløe, ny top 3 gedde og præmie overrækkelse

En herre jeg tidligere ville tage et billede af, men ikke fik gjort noget ved, syntes åbenbart at jeg manglede et “special billede” til samlingen. Så det gav han til mig.
Ruller som bliver manden bliver kaldt, er selv erfaren karpefiske og geddefisker. Det kunne man tydeligt se på billedet. Han viste mig sin specielle gedde-lokkemetode.

Han sagde, “hvis man klør sig her, vil det frigive nogle stoffer som gedderne godt kan lide.”
Og sjovt nok. Så virkede det. Ruller fik indenfor de sidste 10 minutter fanget trediepladsen, en gedde tæt på 1,1 kilo. Og når en så erfaren geddefisker giver sådan et trick og oveni købet beviser at det virker, så må man bare suge til sig! 🙂

Placeringer

1 plads: Gerrit Wünsche – Shimano stang- Abu hul, endegrej fra Savage Gear, 1 overnatning + fiskeri for 4 personer ved Nebel Sø, 300 kr. i kontanter og en flaske boblevand.

2 plads: Muhammed – Shimano hjul, endegrej fra Savage Gear, dagskort til Nebel Sø, 300 kr. i kontanter og en flaske boblevand.

3 plads: Ruller – Endegrej fra savage Gear, 6 timerskort til Nebel Sø, kanp 400 kr i kontanter og en flaske boblevand.

4 plads: Brian Thyregod  – 6 timers kort til Nebel Sø

Plads for mest imponerende fangst: Carsten Kiss – Sort gammel støvle – 100 kr. i kontanter og en teleskopstang til næste støvle.


Dagens bifangst: Et styk sandart – gav to flasker vin fra Det Gamle Mejeri.

De fire første pladser har også fået en invitation til en luksus geddeweekend sidst i August med alt betalt og endegrej til at tage søens store gedder med.

Tillykke med de flotte fisk og støvle!

Den suveræne vinder Gerrit Wünsche. Wir Gratulieren! 🙂

Hvordan kan man tolke denne dag i forhold til den skrevne titel – myter og legender?

Jeg vil starte med at definere mit bud på en myte: En opdigtet fortælling, der helt eller delvist mangler virkelighedsgrundlag. (Wikipedia)

Selv os der har set de helt store fisk, der pr. definition kan kategoriseres som myter alene på grund af deres enorme størrelse, kan mærkværdigvis ende med at tvivle på det vi selv har set. Er det der de bliver til myter?
Vi har jo set dem. Men af flere årsager som kan være: Mange tror ikke på historien, det er så mange år siden at man begynder at tvivle på sig selv – arh det kan godt være at den ikke var så stor. Jeg var jo ikke så gammel, eller lignende. Ja, Så mister vi selv troen.
En har hørt på vedkommende der har set kæmpegedden og har fortalt historien videre. Ændringer i størrelsen og hvad gedden måske gik til angreb på, bliver måske blæst helt ud af proportioner. Men den originale historie var jo ikke en myte.
En myte er for mig noget vi ikke er herre over. En drøm som alle vil have og en fortolkning af en historie fra menneske til menneske.
I sidste ende vælger jeg at tro på myter. Jeg vil gerne tro, at der går én eller flere mosgroede gedder i Nebel Sø. Det samme med de mange andre søer jeg kender til med en simulær historie. For det gør det hele mere spændende hver gang jeg er på besøg.
I dette tilfælde kunne jeg selv være med til at starte en myte. Da jeg besøgte Nebels Sø Put & Take i maj måned. Gik jeg ned til Storesø for at fange mig en morgenørred. Jeg fik en på lige omkring kiloet. Da fisken kom tæt under land, kom en gedde jeg vil skyde til +12 kg. og tog den. Den stod i overfladen i ca. 20 sekunder før den var væk. Dette var hovedårsagen til at jeg ville lave konkurrencen.
Der går en kæmpe gedde der tog en ørred i Nebel sø, men vi ved ikke hvor stor den egentligt er.

Legenden og myten er skabt. Og alle forsøg på at afkræfte eller bekræfte skudt i sænk, i denne omgang 🙂

Hvor er livet som lystfisker spændene!!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler