28 gedder – 13 på flue og 15 på popper – top geddefiskeri!


Den 19-08-2013 var jeg med to gode venner ude ved en privat sø for at se om gedderne var i hugget. Det skulle hurtigt vise sig at blive en fantastisk dag med masser af intense fights, tabte fisk og gedder i hobetal.

Gedden til højre var jeg så heldig at fange med kameraet netop som den var ved at tage endnu et udløb. Denne gedde faldt som så mange andre denne dag for en sølvfarvet popper.
Senere i denne artikel vil man også kunne se hvordan en gedde følger efter den selv-samme popper hvorefter den hugger efter et kort spinstop.

Høje forventninger

En herre (Kim Frederiksen) jeg efterhånden har kendt gennem et halvt liv og som jeg efterhånden har været på flere fisketure med end jeg kan tælle til og jeg, havde inviteret en ven (Carsten Mikkelsen), mødt i nyere tid, med på hans første geddetur med fluestangen. Jeg havde enormt høje forventninger til dagen og ville for alt i verden gerne have at Carsten skulle mærke geddesuset som gør, at man for altid hungrer efter endnu en gedde, lyden af det voldsomme hug når vandvæggene skilles og agnen suges ind i et tandbefængt, vandsprøjtende øjeblik samt  de vilde spring og udløbene der sætter enhver stang uanset karakter på prøve.

Jeg mistede på et tidspunkt under min bedøvelse af geddefeber forstanden og sagde til Carsten, hvis han ikke fangede en gedde på denne dag, så ville jeg spise halen fra en ørred, rå.

Vi trak alle i waders og gik over engen og ned mod søen. Et ekstraordinert syn udspillede sig foran os. En sø fyldt med gamle stubbe der stak 10-20 cm. op over vandoverfladen og startede langs kanterne for derefter som en stubbe-skov at brede sig en del meter ud i vandet, lå foran os.
Åkander, grøde banker, bevoksede øer og solskin der skinnede ned i et spejlblank vand beskriver resten af scenariet. Det kunne ikke være et bedre geddevand!

Søen er lavvandet og det var derfor muligt at affiske det meste af geddevandet iført waders

3 kast – første gedde

Kim der havde valgt at fiske med spinnestang denne dag, skulle vise sig at have fat i den lange ende. Allerede efter 3 kast med en sølvgrå popper slog en mindre gedde til. Fighten var kort men skønt at se liv i vandet.
Allerede da et kvarter var gået havde Kim landet 3 fine gedder og ligesom alle andre gedder fanget denne dag, blev de nænsomt genudsat.

Jeg selv havde modigt (syntes jeg) medbragt en klasse 3 fluestang og havde fundet en god rytme med de tunge geddefluer som jeg mente jeg kunne være stangen bekendt. Jeg må indrømme at jeg sgu var lidt bange for mit sats i starten, men fandt hurtigt ud af at der ingenting var at gå i panik over. Stangen kunne klare alt hvad jeg kastede den ud i.
Efter 20 minutter skulle jeg også få første gedde at mærke. Hugget kom 2 meter fra mig og en hvirvel der afslørede en meget god størrelse var det eneste jeg fik at se, før linen igen var slap. Jeg ærgede mig og kastede gentagne gange efter samme fisk, fordi jeg ikke mente at den havde mærket krogen nok til at være afskrækket. Jeg tog fejl. Gedden blev væk.

Geddefiskeri kan være en “grusom” affære.. Hvis man er ny og gerne vil fange sin første gedde, men ikke mærker noget mens andre omkring en hiver den ene flotte gedde op efter den anden. Ja, så er der næsten ikke noget mere demoraliserende.
Efter jeg begyndte at få flere fisk og Kim fortsatte med tage gedder på sin popper, begyndte Carsten at se en smule anspændt ud. Måske endda en smule frustreret. Ikke desto mindre nåede vi kun frem til en god halv times fiskeri, da Carsten fik den første gedde i sit liv på flue.

Med undtagelse af perioder op til en 10, 15 minutters tid, så var der ikke meget pause fra gedderne. Af en eller anden årsag mistede vi dog så ufattelig mange fisk, både på popper og flue.
Kim hev iblandt nogle rigtig flotte fisk op og jeg brugte lidt tid på at tage billeder af skønhederne.

Popperen der bragte Kim op på 15 gedder, den største på 3 kg. Gedden i billedet lå omkring 2,5 kg.

 Kim sat i scene af smuk natur og en smuk gedde

Pludselig havde alle fundet rytmen og gedderne blev landet på stribe

Carsten skiftede på et tidspunkt fra en hjemmebunden rødlig flashflue om til en hvid popperflue og fik øjeblikkeligt vind i sejlene. 4 gedder på knap 30 minutter og udfra jubel og overraskelses udbrud over intensiteten i geddefiskeriet og rovdyrets smukke ydre, vil jeg denne gang fuldt ud bevist sætte endnu en ørredhale på spil, hvis ikke Carsten er blevet en smule småvild med geddefiskeriet.

 En gedde har tage popperfluen

Carsten med en af sine i alt 5 perfekte gedder

Kim fortsatte sit gode fiskeri og popperen til 15 kr. som han havde fundet i en rodekasse i en lokal grejbutik, havde i den grad gjort sit arbejde.
Desværre mistede han den i et kast der endte ude i åkanderne ovenover søens dybeste sted, men ikke før endnu en gedde havde set sig varm på den lille geddefanger.

Jeg selv fik 8 gedder med den største på halvanden kilo. En strålende dag som har styrket mig endnu mere i, at jeg helt igennem frem for alt er geddefisker. Intet andet fiskeri giver mig større glæde!

Her er jeg selv med en af gedderne jeg fangede.

HPIM0914

Som jeg nævnte i starten fik vi heldet med os da vi ville forsøge at filme en gedde i færd med tage popperen.
I fjerde kast var der en bølge efter og et kort spinstop udløste et forsigtigt hug.

Med denne afsluttende skrivelse vil jeg sige tak til de 2 herrer, Kim og Carsten, for en fabelagtig tur!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler