Lær at fiske med Leadcore fiskeline


Har du aldrig hørt om Leadcore, er det med god grund. Denne fisketeknik er nemlig gået i glemmebogen, og anvendes nu kun af få lystfiskere. Hvorfor teknikken ikke længere anvendes i samme omfang, er uvist, men den har helt sikkert en masse fordele at byde på. 

Denne artikel vil omhandle Leadcore teknikken, og uddybe hvorfor denne fremgangsmåde i nogle tilfælde er bedre end andre.  

Hvad er Leadcore? 

Selvom den engelske betegnelse “Leadcore” lyder mest af alt som et heavy metal band, er det selvfølgelig ikke tilfældet. Leadcore er en teknik, som bruges i trollingfiskerikontekster. Hvis du ikke er klar over hvad trollingfiskeri er, går vi lige et skridt tilbage. 

Vi har skrevet et par artikler om trollingfiskeri, samt givet gode råd i den forbindelse. Før du læser videre om Leadcore-fiskeri, er det en god idé at have styr på hvad trollingfiskeri er. Ellers giver den kommende information om Leadcore nemlig ikke lige så meget mening.  

Læs artiklerne nedenfor.  

Når man tager brug af Leadcore, er det mest af alt fiskelinen, som differentierer sig. Med denne type fiskeline vil den anvendte endegrejstype kunne nå dybder, som ikke ville være mulige med dens egen vægt.  

Med ovenstående information in mente er dette en teknik, som særligt er god, når fiskeriet skal være ekstra dybt. Mange endegrejstyper vil skabe opdrift og dermed søge mod vandoverfladen. Her er Leadcore fiskelinen rigtig god, da den sørger for, at disse når helt ned til fisken.  

For at det skal kunne betale sig at anvende denne teknik, siger man at vanddybden mindst skal være på 9 meter det pågældende sted. Ellers kan det ikke rigtig betale sig at bruge denne fremgangsmåde. 

Helt firkantet kan man dermed sige, at Leadcore teknikken i særdeleshed bruges til de ovennævnte endegrejstyper, som på grund af deres opdrift har det med at søge mod vandoverfladen. Her er Leadcore fiskelinen et alternativ til at montere diverse vægte på linen.

Fiskelinen, som man bruger i denne kontekst, vil grundet dens materiale nemlig synke mod havbunden. Hvis man har stiftet kendskab med fluefiskeri, kan Leadcore linen sammenlignes med vådfluen, som på samme måde også synker mod havbunden. 

En Leadcore fiskeline er markeret med 10 forskellige farver, som hver især måler ca. 8 meter. Farverne giver fiskeren en idé om hvor meget line man har ude, og dermed en indikation om, hvilken dybde man fisker på.  

Montering og anvendelse af Leadcore fiskelinen 

Inden man påbegynder sit fiskeri med Leadcore, er der et par ting, som man skal have styr på. Som nævnt ovenfor har denne type fiskeline 10 forskellige farver, som alle har en længde på 8 meter. Udover at fiskehjulet skal kunne rumme de 80 meter, som Leadcore linen udgør, skal der også påmonteres en back-up monofilament-line.  

Her spoler man 20-30 meter af denne linetype på fiskehjulet, hvor Leadcore linen derefter bindes sammen med denne. Der findes flere forskellige knob, som man kan bruge til dette formål, men særligt “the willist knot” er en sikker vinder.

Videoen nedenfor vil forklare fremgangsmåden, når man skal binde the willist knot.

Når først du har formået at forbinde de 2 linetyper, kan man passende spole linen på hjulet. På den måde er du nemlig sikker på at du har valgt det rigtige hjulstørrelse. En god tommelfingerregel, når man spoler line på er, at der skal være ca. 1-2 mm til kanten af hjulet. Hvis man spoler for lidt line på sit hjul, vil det påvirke ens kastelængde i en negativ retning, da det øger friktionen.  

Efter du har spolet linen på hjulet, og sørget for, at alt er som det skal være, kan man begynde næste step. For ikke at skræmme fiskene, påmonteres en leader for enden af Leadcore-linen. Her bruges der samme fremgangsmåde, som med monofilament-linen.  

Når man har påmonteret Leadcore-fiskelinen på effektiv vis, kan man påbegynde fiskeriet. Som allerede nævnt bruges Leadcore-linen til trollingfiskeri, og den overordnede teknik er derfor den samme. Dog bevæger Leadcore-linen sig anderledes end andre fiskeliner i vandet, og man skal derfor justere sit trollingfiskeri en smule.  

Nøglen til et succesfuldt trollingfiskeri er, at man fisker med den rette hastighed. Uanset hvilken fiskeline man fisker med, er dette utroligt vigtigt for, at fiskene bider på krogen.

Jo langsommere der trolles, dets længere vil Leadcore-linen synke mod bunden. Man siger at en trolling på 2-3 km/t er et godt udgangspunkt. Der kan dog være en masse forhold, som ville gøre, at man ikke altid kan regne med dette.  

Stærk strøm vil eksempelvis gøre at fiskelinen vil have sværere ved at synke til bunds. Her ville man derfor være nødt til at justere hastigheden, så man kan nå til den ønskede dybde. 

Hvis man er lidt i tvivl om hvilken hastighed, som passer bedst til den pågældende dag, kan man lave en hurtig test i vandoverfladen. Det kan man gøre ved eksempelvis at frigive noget line i vandoverfladen, og prøve forskellige hastigheder af, indtil man rammer det ønskede resultat. 

Fiskeudstyr til Leadcore 

Det anvendte fiskeudstyr, som bruges til Leadcore-fiskeri, er ikke meget anderledes end det, som bruges til trollingfiskeri. I og med Leadcore- og trollingfiskeri er discipliner, som dyrkes fra båden, skal udstyret kunne klare lidt af hvert.  

I den forbindelse kan man anvende det samme fiskegrej, som man normalt bruger til sit trollingfiskeri. Her er det med at have en fiskestang, som kan klare det tunge vægtpres, der skabes under trollingfiskeri.  

For at få et yderligere indblik i hvilke kriterier en havstang skal opfylde, kan du passende læse vores allerede skrevne artikel om emnet. Læs den ved at trykke nedenfor.

Ligeledes er det vigtigt at fiskehjulet, man anvender, også kan holde til dette massive pres. Til trollingfiskeri bruger man normalt et trolling- eller multihjul. Dog kan alle hjultyper i princippet bruges, det vigtigste er, at de er robuste og samtidig kan rumme omkring 250-300 meter line.  

Vi har ligeledes skrevet en samlet guide om de forskellige typer fiskehjul, og hvilke kontekster de skal bruges i. Du kan læse den ved at trykke på linket nedenfor.

Når man fisker med Leadcore-fiskeline, kan man i princippet anvende alle endegrejstyper. Her er det bare vigtigt, at man er målrettet i sit fiskeri, og dermed bruger et endegrej, som passer til formålet.  

Nedenfor har vi givet vores bud på noget af det bedste fiskegrej på markedet til fiskeri med Leadcore fiskeline.  

ESP Leadcore 25m Bulk spole 

Hvis du er på udkig efter den perfekte Leadcore-fiskeline, skal du ikke lede længere. Produktet her er nemlig lavet af de bedste materialer tilgængelige, hvilket sikrer dig en slidstærk fiskeline, som er ideel til det tunge trollingfiskeri.  

Fiskelinens bløde kerne gør, at den altid vil lægge sig pænt på bunden. Dette vil gøre dit fiskeri mere effektivt og vil spare dig for en hel del bøvl. 

ESP Leadcore Bulk Spole har en brudstyrke på 45lb. 

Få fiskelinen fra ESP her.  

Korda Leadcore Leaders Hybrid Lead Clip 

Som forklaret i afsnittet “Montering og anvendelse af Leadcore fiskelinen” er det fuldstændig essentielt at have en leader, når man fisker med Leadcore-fiskeline.  

Denne færdige leader er fremstillet af 100cm 50lb leadcore, og er monteret med en Hybrid Lead Clip, der er fikseret, så blyet lettere falder af.  

Med i prisen medfølger der 3 stk. leadcore og den fås i farverne gravel brown og weedy green.  

Få den her.  

SFG pighvar forfang 

Hvis du har målrettet dit fiskeri efter havbundens guld, er dette pighvarforfang svaret til dig. Pighvarren er og bliver en af danskernes foretrukne spisefisk, og med dette forfang vil dine chancer forstørres markant.  

Forfanget byder blandt andet på 0,60mm hovedline, 0,45mm udhæng, 9cm bom og en krog i str. #8. 

Få forfanget fra SFG her.   
 

Pezel & Michel Oceaner EGJig S195 

Med denne havstang fra Pezel & Michel får du en suveræn stang til fiskeri med Leadcore fiskelinen. Stangen byder på en let og kraftfuld klinge med en yderst sensitiv glasfiberspids. Med denne klinge får man direkte kontakt til agnen, og man kan på den måde være med i hele processen.  

Stangen er todelt og har en transportlængde på 102 cm. Med en kastevægt på 30-120 gr. er der rig mulighed for et alsidigt fiskeri.  

Få stangen her.  

 
Afsluttende kommentar 

Det var lidt om Leadcore-fiskelinen, og hvordan man anvender den i praksis. Ligesom ved så mange andre ting indenfor lystfiskeri findes der ikke kun en måde at gøre tingene på. For at mestre en disciplin skal man have dannet sig nogle personlige erfaringer, som kan hjælpe med at finde et system, der passer til en selv.

Det samme gør sig gældende med Leadcore fiskelinen. Denne artikel indeholder guidelines, som kan hjælpe dig til at blive en erfaren Leadcore fisker. 

Jeg håber, at artiklen har gjort dig lidt klogere på emnet, samt at du er blevet inspireret af de præsenterede produkter.  

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler