Streetfishing / gadefiskeri Silkeborg


I grunden kan man sige at Silkeborg, sat i scene af både Gudenåen og de mange omkringliggende søer, muligvis ikke har behov for at profilere flere grene indenfor lystfiskeriets verden. Allerede har den smukke by nær Himmelbjerget slået sig fast i de fleste lystfiskeres bevidsthed når det kommer til dørgefiskeri efter storgedde, samt eksempelvis fluefiskeriet efter gedde i Gudenåen i de kolde vintermåneder.

Store sandarter, som for nogle år tilbage – i en årrække – tiltrak et stort antal lystfiskere til området, blev fanget på jig, wobler, levende eller døde skaller m.fl. Dette i dybe huller der usete under overfladen, under de helt rigtige forhold, kunne huse en eller flere velproportionerede sandarter. I dag ser man flere og flere småbådsfiskere komme ind uden sandart og uden nogen idé om hvorfor de mange fangster der var engang, er næsten ikke eksisterende i dag. Ganske vist er der stadig sandart i de store søer, men det er for det meste kun garnfiskere, der nu nyder godt af den velsmagende undervandsulv med de store natteøjne.

Laksefiskeriet i Gudenåen er også en af de mange fiskegenrer/grene Silkeborgområdet byder på og her ser man hvert år flere flotte laks over 10 kg. blive landet.

Aborrefiskeriet er fremragende i Gudenåen og i søerne, et fiskeri lystfiskere i alle aldre kan være med på.

Skaller pryder billeder overalt i Silkeborgs store vandsystem – dette er også kendt og udnyttes regelmæssigt når agnfisk til rovfiskene skal fanges.. Åer og søer kan til tider koge af de talrige smukke sølvblanke fisk.
En anden sølvblank og eftertragtet fisk i de mange fiskevande i Silkeborg er søørreden. Den konstant søgående ørred kan blive stor og har et rygte for at være mere sølvblank en den fineste kyst eller å-fangede havørred. Dette er der naturligvis delte meninger om, men gode for synet er de begge unægteligt.

Streetfishing/gadefiskeri

Mens mange færdes derude på Silkeborgs enorme naturvifte, om det er ved å, sø eller i skovområderne, er der nogle der går helt andre veje.
Omgivet af larmende biler, festende studenter og turistbringende hjuldampere, begiver de sig ud med snøren i centrum af byen.
Remstrup Å, som forbinder Brassø og Silkeborg Langsø, holder på et væld af spændende fiskearter. Den løber lige igennem Silkeborg og er derfor også åen der i denne skrivelse sættes i fokus.

Streetfishing Silkeborg pic

For de unge til og med 14 år er der gratis fiskeri på strækningen og alle derover skal købe fiskekort.

Rimte, søørred, rudskalle, aborre, gedde, ål m.fl. kan fanges i å-stykket i ganske fine størrelser.

Den mangel på sandart der opleves i søerne kunne muligvis skyldtes overfiskeri og for få genudsætninger. Det man skal huske på når man efter at have læst denne artikel om gadefiskeri i Silkeborg er: Hvis vi ikke praktiserer bæredygtigt fiskeri alle sammen, så er strækninger som disse og alle andre fiskevande for den sags skyld, ikke mere til. Hvad skal vi så gøre? Fiske i den lokale købmands frysedisk?

Hvis vi tager det – vi og evt. familien vil og kan spise, engang imellem, og genudsætter resten – så er der flex på klingen helt frem til den spraymalede og lakerede lystfiskerkiste står klar til afgang, når skoene sættes og vi siger farvel.

En dag med streetfishing – d. 09-07-2014

Fødderne trippede uafhængigt af hinanden. Utålmodigt ventede jeg på Anders, ejer af den lokale grejbutik FiskeXperten, som tidligere på dagen havde inviteret ud på en fisketur i Silkeborg Centrum.

Hundredevis af skaller svømmede rundt nede foran mig og synet satte kun yderligere skub i trangen til at få snøren i vandet. Jeg begyndte at klargøre stang og hjul, for enden af linen bandt jeg en spinner på med orange krop og kobberblad. Aborrene i åen var målet, alle arter var dog ganske velkomne, men før jeg nåede at foretage et kast, kunne jeg se Anders komme gående imod mig ad en sti mellem buske og træer.

Aborrer

Som nævnt var aborrene vores primære mål, men da der også kan fanges store gedder og ørreder på strækningen/stykket, kunne jeg ikke lade være med at drømme om dem også.

DSCN1130[1]

Hurtigt fik jeg kontakt til flere nysgerrige aborrer og efter nogen tid fik jeg da også en på land, en stribet skønhed omkring de 400-500 gram. Anders havde også haft nogle bud, men det var som om han havde noget i ærmet og ikke ville gøre noget synderligt væsen af sig når det kom til aborrefiskeriet. Han sagde heller ikke meget som vi gik der og fiskede, kun denne ene sætning: ” Jeg venter på den store”.

På et tidspunkt gik han over til Broen der hver dag, denne dag inkluderet, fører et hobetal af turister over åen. Broen ved Papirfabrikken.

Jeg selv stod fiskende under nogle træer og havde en underlig fornemmelse, dette  imens jeg stod og studerede 2 ældre damer på den anden side, med hver deres kop kaffe, siddende hos en af åens mange cafeér.

“Der sker sikkert noget spændende i dag”, tænkte jeg.

Jeg venter på den store!

“Jeg har en god fisk på!”, råbte Anders. Jeg lagde stangen og satte jeg i løb.
Den lille UL stang Anders fiskede med bøjede så kraftigt at der ingen tvivl kunne være. En god fisk!

En sølvlank fisk kom omsider til syne og dagens overraskelse trak flere nysgerrige turister og lokale til. Midt i og lige der inde i byen hvor folk kun tænker i is og solskin, fangede Anders sin til dato, største Rimte på spinner.

DSCN1138[1]

At han har fanget flere rimter i åen er ingen hemmelighed, også større, men ikke i nærheden af denne størrelse på spinner. Et gæt fra min side vil ligge på mellem 1,5 kg. og 2 kg.

At gå der med sin spinner, jig eller andet og ikke ane hvad der hugger på krogen er en sand fornøjelse. Street-fiskeriet i Silkeborg er unikt. Meget store fisk kan fanges inklusiv gedder over meteren.

Skulle du få lyst til at prøve fiskeriet i Silkeborg centrum kan man købe fiskekort, grej til fiskeriet og garanteret få lidt gode råd med i hatten af Anders i hans grejbutik – FiskeExperten.

Info og brugbare oplysninger:

Grej og fiskekort:

Fiskexperten
Østergade 8
8600 Silkeborg

Overnatning:

Skyttehusets Camping
Svejbækvej 3
8600 Silkeborg
Tlf.: 86 84 51 11
Hjemmeside: www.skyttehusetscamping.dk

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler