Dag 1 – 10.000vis af hornfisk i Hvide Sande (Og store laks!)


Forord:

Jeg tilegner dag 1 til: Reden København – et frirum for kvinder i misbrug og prostitution. T-shirten jeg har på i denne artikel er fra en kort periode hvor jeg hjalp til på stedet. 

Dagens fangster og oplevelser

Jeg tager udgangspunkt i Søndervig Camping. Det var her jeg tidligt i morges stod med alt mit habengut og overvejede hvilket hjul, hvilken stang og hvilke blink jeg ville bruge til dagens fiskeri efter hornfisk.

Solen var på vej op og en tæt tåge der på vejen til campingpladsen havde lagt et tæt låg over vestkysten begyndte at lette.

Et hurtigt kastet blik på min turlejr bekræftede mig igen i, at jeg havde meget, måske alt for meget med. Ikke desto mindre manglede jeg intet.

DSCN0097

Der var på dette tidspunkt 13 kilometer mellem mig og hornfiskene. Energien jeg havde fået af at være ude i det dejlige vejr og udsigten til mange, mange dage mere ude i det fri, nærmest fløj mig til Hvide Sande. Cyklen kørte som smurt, hvilket den var, og det varede ikke længe før slusen lå foran mine fødder.

Det var tydeligt at de fleste fiskede efter sild. De mange dekorerede/bundne småkroge glitrede i solen og på nogle af krogene hang små sprællende sild.
Jeg måtte afprøve 3 forskellige pladser før jeg fandt mine hornfisk. Stimerne cirkulerede derude, lige foran næsen af mig. I tusindetal stod de derude og ligesom vandet kogte, kogte skælfeberen i mine fingre og i mit sind. Fiskeriet kunne begynde..

Satans!! Efter 3 kast fik jeg tre fejlkrogede hornfisk. Der var så mange af det ikke kunne undgås. Mit tunge pilgrim-blink havde en for stor krog og jeg havde ingen silkesnor med. Jeg fandt de mindste blink jeg kunne finde og kastede atter ud i den fyldte gryde.

Hug, hug, hug, hug. Så gik det hurtigt. Perfekt kroget i munden, svingede jeg mine korrekt fangede hornfisk ind over gelænderet. Selvom jeg selv kun ville spise 3, kunne jeg ikke stoppe den følelse jeg fik. Helt fra jeg var ganske lille stod jeg ofte ved Limfjordens bredder i maj måned og fik det jeg vil kalde “hornfiskekuller”. Når fiskene var mange og huggede ofte, blev jeg grådig og ville have dem alle..

Den gamle følelse kom tilbage i dag.

Jeg måtte tage mig selv i kraven og hale mig væk fra de mange stimer. Jeg stoppede efter ca. 20 fisk. Det skulle dog vise sig at være det rette antal jeg tog med mig, men det kommer jeg tilbage til  lidt længere nede.

Her er 2 fine fra dagen:

Hornfisk

Laks mellem stimerne af hornfisk og lige foran fødderne på mig!

Under mit fiskeri efter hornfisk oplevede jeg følgende scenarier:

Pludseligt ud af det blå, pegede 2 tyskere ned i vandet foran dem. “Dorsch! dorsch!” (torsk, torsk) råbte de.

Fisken kom hen foran mig og lige der, helt oppe i overfladen stod en laks på ca. 6-7 kg.
Sølvfarvet som ryggen på en hangorilla stod fisken der og med en kæbe så stor som bladet på en skovl var der ingen tvivl, en perfekt skabt hanlaks.

Flere gange svømmede den forbi og selvom det lå i baghovedet af mig at man ikke måtte tage dem med hjem, ville jeg stadig have fighten. Den vendte på et tidspunkt efter mit blink og mit hjerte stod stille et kort øjeblik.

Flere laks kom forbi på dagen og det så lige godt ud hver gang. Stimerne af hornfisk delte sig når de majestætiske laks kom til overfladen. Vildt spændende at se på..

Jeg besluttede mig at vende hjem til teltet med mine fisk. Et ældre ægtepar sad på modsatte side og fiskede, de havde fanget meget få fisk. Jeg så mit snit til at aflevere lidt fisk og de tog imod de 6 jeg gav dem.

På vejen hjem skete noget sjovt.

En herre med langt hår og fuldskæg kom gående imod mig med barnevogn. Klassisk vagabond tænkte jeg, men tog på sin vis fejl..
Jeg stoppede op ved siden af ham og kunne se at “vagabonden” muligvis havde samme alder som jeg selv. Anders som han hed, var egentligt igang med dag 82 på sin Jylland Rundt Tur. What are the odds!?

Efter en snak og efter at have afleveret lidt flere hornfisk kørte jeg videre. “Dag 82!! Wow!” Og så gående. Vildt imponerende!

DSCN0093

Anders – dag 82 – Jylland Rundt. 

Tilbage på Søndervig Camping

Efter at have renset de resterende hornfisk spiste jeg lidt tunsalat jeg havde medbragt. Mæt og veltilfreds satte jeg mig tilbage i sadlen. Nu skulle jeg se om der kunne fanges fladfisk. Få kilometer fra campingpladsen skulle være et godt sted til skrubber med flere, dem ville jeg forsøge at fange..

Kort og skidt – jeg fik ingen, men sådan er det til tider. Det er nu fandens alligevel. “Mums”, havde det været med en sådan på panden..

DSCN0102

I morgen d. 21-05-2014 vil jeg fiske efter aborrer og gedder nær Ringkøbing. Hvor jeg helt præcis vil være vil jeg dele i morgen, hvor jeg forhåbentligt også lander nogle fine fisk 🙂

Ha det så længe!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler