Å-fiskeri gav mig en ny art til turens liste


Forord:

Dag 9 er dedikeret til de modige soldater der tager til udlandet for at beskytte freden. Der er delte meninger om det faktum at vi i det hele taget sender soldater afsted. Det jeg bider mærke i er dog, at dem der dør derude, udenfor vores land, ligesåvel kunne være en som du eller jeg kender. 

Dagens fangster og oplevelser

For 125 kr. kan man købe et kort der gælder til Simested Å, Skals Å, Fiskbæk Å og Karup Å. Det er naturligvis ikke de bedste strækninger man får adgang til, men chancerne for en god havørred eller bækørred er stadig til at få øje på.

Det var netop et sådant kort jeg havde med mig i dag.

Der er vist ingen tvivl om at de 2 åer – Karup Å og Simested Å står for de fleste og gennemsnitligt største fangster af de 4 åer, men det var dog Skals Å og Fiskbæk Å jeg valgte at besøge i dag.

Jeg havde cyklet 46 km. med fuld oppakning i modvind dagen før og kunne mærke de første 5 kilometer til Skals Å uden oppakning, i benene i dag. De trætte ben blev dog hurtig glemt da jeg ankom til åen. Nu skulle der fiskes!

Flere spinnere i grejæsken lå og så tiltalende ud, men valget faldt på, hvad ofte før har været et sikkert væddemål for mig – en Pezon Michel spinner i kobber med orange flue på trekrogen. (Str. 4)
Åen så dyb ud, den tunge spinner roterede godt dernede og med en langsom indspinning kunne jeg holde den lige over grusbunden med håbet om, at den store havørred ville blive fristet.

På et tidspunkt kom et sug jeg ikke var forberedt på, kort kontakt og en havørred omkring de 2 kg. sprang fri af vandet. Jeg satte mig ned og tænkte situationen igennem med albuen på knæet og hånden på panden. “Det var lige godt satans!”

Ærgelig over det tabte og opløftet over at have mærket fisk, fiskede jeg 2 timer ekstra ved Skals Å uden at mærke mere.

Det var blevet tid til at køre 6 kilometer (inklusiv omvej) til Fiskbæk Å, en – de fleste steder – lavandet å med masser af grøde. Ihvertfald på den strækning mit kort rakte til. Jeg tog en mindre spinner på end den jeg brugte ved Skals Å. Trods den mindre og knapt så tunge spinner, ville jeg se om jeg kunne finde nogle dybe huller hvor der kunne stå en bækker eller havørred.

Spinnerens krop var/er orange og guld med kobberblad og har før givet mig gode fangster i form af skønne bækørreder.

Jeg startede ved en bro og lagde spinneren nedstrøms i modsatte side, under broen og lod den drive over til min egen bredside.. 2 gange var nok. En lille fin bækørred lod sig friste.

DSCN0285[1]

Kort tid efter gik jeg 50 meter længere opstrøms, hvor et træ lagde sin skygge 1 meter ud i åen. Et dybere hul havde dannet sig under træets rødder og så ud til at kunne holde en ørred. Et par kast opstrøms gjorde udslaget. En lidt større ørred kunne landes og jeg var egentlig tilfreds. Spændingen havde været der og fisk blev landet, Super!

DSCN0287[1]

Da jeg bor på Hjarbæk Fjord Camping er det næsten et must at jeg prøver at gå efter havørrederne i Hjarbæk Fjord i morgen. Alle 4 ovennævnte åer løber derud i.

Ha det så længe!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler