Der er mange ting at forholde sig til, når man skal sætte sig ind i fiskeri. Er man ny i sporten, synes der at være uendeligt meget viden, man skal tage stilling til, før man kan tage på den perfekte fisketur. Nogle lystfiskere ser helt bort fra de fra mange af de parametre, der i teorien avler en succesfuld fisketur. De fisker mest af alt fisk for hyggen, ikke som sådan for at fange noget. Andre er meget obs på, hvad de medbringer i grejtasken.
Det er vigtigt at pointere, at der ikke er nogen rigtig måde at fiske på, og at lystfiskeri i høj grad er opbygget omkring præferencer. Den perfekte fisketur varierer af hvilket mål du har med turen. Skal du blot ned til den lokale Put-sø og hygge dig med et par kolde øl og en god kammerat, er farfars gamle stang og et par halvrustne blink højst sandsynligt nok for en succesfuld tur.
Går du derimod efter at optimere dine fangstmuligheder, findes der en lang række områder, hvor det ret hurtigt er nemt at optimere dit fiskeri – også selvom du er ny i gamet. Fiskeri er dog en sport med mange ansigter, og det er derfor vigtigt at overveje, hvad du skal fiske efter, og hvor du skal fiske efter det henne, før du tager ud.
Dit grej vil typisk afhænge af disse to parametre, og selvom der er plads til personlig præference, er der simpelthen noget grej, der er designet til at gøre sig bedre under bestemte forhold og til bestemt fiskeri.
Her er det især værd at overveje hvilket endegrej eller agn, hvilket hjul og hvilken stang, du skal have med på tur. Herudover kommer praktiske ting, som f.eks. om du skal benytte dig af waders, om du har adgang til båd, eller blot fisker fra kysten eller søbredden.
I denne artikel vil vi gennemgå en række solide valg til de forskellige grejtyper, samt gennemgå hvilken slags fiskeri grejet egner sig til, således du kan få den optimale fisketur.
Fiskestangen
Det første der er vigtigt at have med på tur, er naturligvis fiskestangen. Fiskestangen kommer i et hav af forskellige varianter, der hver er designet til en bestemt form for fiskeri. Her finder vi bl.a. teleskopfiskestænger, pirkefiskestænger, fluefiskestænger og den klassiske spinnestang.
Spinnestangen har du formentlig stiftet bekendtskab med, og det er også den mest udbredte stang, der er kendetegnet ved dens aktive måde at fiske på. Ved fiskeri med spinnefiskestænger kastes agnen gentagelsesvis ud og hales ind igen. Spinnestangen er typisk den mest alsidige stang, da den kan bruges i mange forskellige situationer, hvorfor den især gør sig godt hos nye lystfiskere.
Det er vigtigt at pointere, at spinnestangen findes i mange forskellige varianter, hvor især længden og stangens mulige belastning siger noget om, hvor og hvornår den kan udnyttes maksimalt.
Et rigtig godt bud på en yderst solid spinnestang er ABU Garcias Svartzonker Spin. Den svenske grejproducent er berygtet for at være helt med fremme, når vi snakker om innovative kvalitetsløsninger indenfor grej. Stangen er et samarbejde mellem ABU Garcia og den svenske celebrity-kok og fiskeentusiast Claes Claesson, som her har været med til at designe en utrolig holdbar og alsidig stang.
Stangen er kendetegnet ved dens utrolig elegante skandinaviske design og er udstyret med materialer fra øverste skuffer. Herunder finder du bl.a. Fuji øjer og hjulholder, samt et utrolig lækkert korkhåndtag, der sikrer en enorm komfort, men også giver den et tidsløst look.
Derudover er stangen lavet i 30 ton grafit, hvilket sikrer et let og holdbart design. Den findes desuden som to-delt variant, hvorfor den er simpel at have med på farten. Modellen findes i fire forskellige varianter, hvorfor du kan tilpasse den til de fleste former for spinnefiskeri. Hvor mindre størrelser typisk tillader lettere fiskeri, anbefaler vi at gå op i størrelse, hvis du vil gå større.
Stangen kan erhverves til en fordelagtig pris ved at følge dette link.
Hvis du vil læse mere om fiskestænger finder du den ultimative guide lige her:
Fiskehjulet
Vi har efterhånden skrevet en række artikler om fiskehjul på hjemmesiden, og har flere gange konkluderet, at et solidt hjul betyder utrolig meget for fiskeriet. Der findes en overflod af hjul på markedet, og det kan tit være svært at vide, hvor man skal kigge hen efter det rigtige.
Det mest brugte fiskehjul i Danmark er fastspolethjulet, som også er kendt som et spinnehjul. Fastspolehjulet findes i et hav af varianter, som adskiller sig på en lang række parametre. Du kan se vores guide om fiskehjul lige her. Det vigtigste når du vælger et hjul er dog, at det passer til din stang, samt at det har en størrelse, der matcher det fiskeri, du vil dyrke.
Den førende producent indenfor fiskehjul – i hvert fald når vi snakker innovation og materialer – må siges at være japanske Shimano, som også har lavet noget der ligner det perfekte fiskehjul til det meste spinnefiskeri.
Shimanos Stella FJ er noget af det ypperste du kan erhverve dig, når du skal på jagt efter et hjul, der holder i længden, men samtidig er en fornøjelse at fiske med. Hjulet gør sig især gældende ved saltvandsfiskeri, da Shimanos X-protect-feature, sørger for at hjulhuset holder sig fri for saltvand og andet snavs, når det tages i brug.
Udover det utroligt lækre japanske design er hjulet udstyret med en lang række af Shimanos teknologier. Her er det bl.a. værd at nævne Shimanos Silent Drive-feature, der sammen med modellens 12 kuglelejer og Micro Module II-gear sørger for den blødeste gang på markedet. Stella FJ-modellen er det, andre hjul stræber efter at være, og kan erhverves lige her i to forskellige størrelser. Hvor 2500-modellen er god til all-round fiskeri, egner 4000-versionen sig bedre til lidt større fangster.
Kvalitet kommer også med en pris, og Stella FJ-modellen ligger også i en højere prisklasse. Vil du have et andet solidt bud til lidt billigere penge, er det også værd at give lillesøster-modellen Ultegra et skud. Her er der også garanti for kvalitet for pengene.
Hvis du vil læse mere om fiskehjul, så kan de læse vores ultimative guide lige her:
Endegrej
Det er typisk ved endegrejet, at du for alvor har mulighed for at optimere dit fiskeri. Det siger sig selv, at fisken ikke vil bide på dit agn, hvis den ikke synes det er interessant. Hvor sortimentet for stænger og hjul godt kan være uoverskueligt, er markedet for endegrej en jungle.
Der findes endegrej til alle former for fiskeri, hvorfor det her især er vigtigt at vide hvad du går efter på forhånd. Mange lystfiskere har en tacklebox med forskelligt endegrej med på tur, hvor de har samlet lidt forskelligt til de forskellige arter, de støder på.
Du kan læse vores artikel om tackleboxes lige her:
Det er svært at drage generelle regler omkring endegrej, da mange fiskearter har forskellige præferencer. Du kan få en idé om, hvilket endegrej du skal bruge til de forskellige arter her på siden. Noget af det mest klassiske endegrej og agn, som alle får brug for, er dog typisk forbundet med to af de største fiskeriformer herhjemme – kyst- og Put & take-fiskeri.
Til kystfiskeriet vil vi bl.a. anbefale Moresildas Blue Fox LTD-blink, hvis du skulle være på jagt efter havørreden. Serien, som er dedikeret til ørredfiskeri, er berygtet for at få fisk på krogen. Blinkklassikeren er monteret med en VMC trekrog, og kan findes i tre forskellige varianter, og en mulighed for at vælge en vægt på mellem 6-32 gram.
Går du til gengæld efter gedder, sandart eller aborrer i Putten, har vi også en anbefaling med på vejen. Ligesom Svartzonker Spin-stangen, skal vi igen kigge på ABU Garcia Svartzonker-serie. Denne gang indenfor agn – nærmere bestem Shad-bait. ABU Svartzonker McPerch Shad er til dig, der vil jig-fiske efter rovfisk i søen.
McPerch-shadden er en livlig shad med en utrolig effektiv paddle-tail, der lokker alle de store sø-rovfisk frem fra skjulet. Shadden fungerer utrolig godt til alle former for rovfiskeri i søen. Shadden kan erhverves lige her. Bemærk dog at kroge skal købes seperat.
Waders
Til slut vil vi komme med en anbefaling, som du uden tvivl vil blive glad for at investere i. Den perfekte optimerede fisketur kræver typisk, at du er mobil og har mulighed for at følge stimer og bevæge dig ud for din normale kystvifte. Derfor vil vi som den sidste anbefaling, introducere dig for din nye bedste ven – et sæt waders.
Waders findes i en række forskellige materialer, som hver har sine egne kvaliteter. I grove træk kan waders deles op i Neoprenwaders, PVC waders og åndbare waders. En model der især har vundet frem i de seneste par år, er de åndbare waders, som giver en hvis frihed og mobilitet inde i dragten. Du får således ikke den samme indeklemte følelse, som alle der har været i et par waders nok kender.
Her vil vi gerne have lov at anbefale Rapala Ecowear waders som en waders, der ligger i en prisklasse, hvor de fleste kan være med. Rapalas åndbare waders har ikke blot et komfortabelt design, men er skabt af gode materialer, hvor miljøet samtidig er skænket en tanke. Rapalas Ecowear waders kan erhverves lige her.
Hvis du gerne vil læse mere om waders og hvilke utallige muligheder du får med sådan et sæt, så læs vores store guide, så du finder de helt rigtige waders til dit fiskeri. Du finder artiklen lige her:
Afsluttende bemærkning
Det var alt for vores guide til den perfekte fisketur. Det er igen vigtigt at huske, at der ikke findes en rigtig måde at fiske på, og at vi blot har kommet med anbefalinger til specifikke former for fiskeri. Er du interesseret i at komme lidt tættere på de forskellige former for fiskeri, samt hvilket grej du skal investere i, kan jeg varmt anbefale at tage et kig rundt på hjemmesiden.