Sommerhygge på Randers Fjord – makrel, havørred, skalle og aborre


Skalle Randers Fjord

Randers Fjord er unik, blandt de mest spændende i landet og en fjord blandt få, hvor mulighederne for brakvands-fiskeri efter aborre, gedde og skalle etc. også indgår i den alsidige vifte bredt ud for os lystfiskere…

I går d. 11/08-2015 ville jeg og en herre ved navn Kristoffer, en lokal lystfisker, sejle rundt i jolle for at se hvilke arter vi kunne fange under spinne og medefiskeri i fjorden.

Læs om vores dag herunder:

Fjordfiskeri

/Jari

Mkrel Randers Fjord

De sidste 5 dage har jeg brugt på at fange makrel. Både fra land og fra båd. Fiskeriet er gået over al forventning. Kun med et blink har jeg landet masser af makrel, en ad gangen. Jeg har sejlet eller vadet rundt efter stimerne der ofte viser sig i overfladen, kastet til dem og spinnet ind hurtigt og jævnt. De hugger med det samme.

Jeg spiser næsten makrel hver dag, der går nok ikke så lang tid, før jeg får nok, men ikke endnu, ikke endnu…

Afsted det gik!

Jeg skulle sejle fra Udbyhøj til Mellerup hvor Kristoffer stod og ventede. Imellem de mørke skyer stod solstråler ned og så ud til at skære sig igennem, som for at ytre, opklaring på vej.

Jeg sejlede hurtigt, strømmen var med mig og strømskel var at se over det hele. Makrellernes motorveje!

Langt forude sprang en stime småfisk, jaget af makrel. Jollen fik et spark bagi og kort efter lå jeg foran stimen. 3 makrel i 5 kast og jeg sejlede videre. “Fedt!”, tænkte jeg, så er der én art på listen.

Kristoffer stod klar da jeg ankom og fiskeriet kunne efter kort sejlads begynde. Kristoffer fik hurtigt en fin aborre på jig som nænsomt blev genudsat.

Randers Fjord aborre

Vi lagde os derefter ud for Kanaløen og smækkede et par lækre orm på. På bunden lå de og så måske endnu mere lækre ud, “kunne jeg forestille mig”, der gik da heller ikke lang tid før en sølvblank skalle blev landet.

Flere skaller fulgte og efter flere flotte skaller omkring de 500 gram, besluttede vi os for at finde et sted med flere aborrer istedet.

En lille havnplads, tom for både skulle affiskes. Det gav 6 aborrer, 3 til hver. Herligt.

Kristoffer fiskede senere med et grønt blink med flere nuancer af grøn, farverne var kraftige og blinket skulle vise sig at være dræberen til havørred på dagen.

2 havørreder indenfor 40 minutter…

Vi ville dørge, bare sætte et langsomt tempo og nyde tilværelsen. Måske ville en havørred bide, måske ikke.
Vi sejlede på et tidspunkt næsten helt ud til Udbyhøj, ved udmundingen af Randers Fjord, hvor jeg kom fra tidligere på dagen, og derefter tilbage igen mod pladsen kaldet Stenrevet.
500 meter før Stenrevet, huggede en havørred på Kristoffers Blink. Da det var en mindre havørred under mål, kom den hurtigt ind til båden, blev afkroget og sat ud igen.

20150811_155717

Stenrevet nærmede sig og pludselig gik min stang, en god fisk rykkede i den anden ende, men gav efterfølgende slip. Jeg ville vende båden for at forsøge at lokke den igen, men før jeg fik det gjort huggede en ny fisk, denne gang på Kristoffers stang. En større fisk end den forrige han fangede væltede rundt i overfladen og kort efter fik jeg den nettet. En flot Randers Fjord ørred på 42 cm. Sådan!

På et tidspunkt satte vi anker og spinnede langs sejlrenden. I håbet om at det nu var min tur til at få en havørred, gav jeg et optimistisk hårdt modhug da mit blink blev taget. Fighten var god, et par sekunder…
En makrel.

Makrellen blev ikke dagens sidste, men det blev dog dagens første og sidste art. Kristoffer blev sat af i Mellerup henunder aften og takket for en dejlig dag, hvorefter jeg vendte tilbage til mine makrelstimer med en klasse 2 fluepind.

Makrel

Makrel på flue

Solen var næsten væk, et orange skær lagde sig over fjorden. Ikke en vind rørte sig og hver eneste ring på fjorden kunne ses.
Jeg var næsten alene derude, kun mågerne, et par skarve og en enlig svane synes at nyde solnedgangen med mig.

De mange makrel skabte til tider uro i overfladen og det var der jeg slog til. Fluen blev lagt ud foran en jagende stime og min tunge hjemmebundne streamer, fisket lynhurtigt for at ligne en fisk på flugt.

En makrel tog fluen, den lille stang kom i et kort øjeblik på arbejde, jeg gætter på at det tog 1 minut før makrellen blev landet. Jeg havde håbet på mere/en længere fight, men var i sidste ende utrolig glad for oplevelsen alligevel.

Randers Fjord er sgu fantastisk!

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler