De 5 bedste saltvandsblink til efteråret


Nyder du ligesom mange andre lystfiskere det friske efterår og det fremragende lystfiskeri, som denne årstid byder på? Efteråret er blandt andet, næst efter foråret, lystfiskernes foretrukne sæson at fange den eftertragtede havørred.

I denne artikel vil vi gennemgå kriterierne, som et saltvandsblink skal opfylde for at være ideelt til efterårsfiskeri.

Efterårssæsonens karakteristika

Efterårssæsonen adskiller sig fra de andre årstider. Det gør den fordi, fiskene har haft forårs- og sommersæsonen til at æde løs, hvilket gør, at de er mere selektive i deres valg af føde. Forårssæsonen kendetegnes generelt, som den bedste sæson at dyrke lystfiskeri i.

Grundet vinterens fødetørke er fiskene ellevilde, når først temperaturen stiger, og der endnu engang opstår liv i havet. Efterårs- og forårssæsonen er derfor på en måde hinandens modsætninger. Man kan dog sagtens fange fisk i spandevis i løbet af efteråret. Det er bare med at væbne sig med tålmodighed.

Med udgangspunkt i havørreden vil vi i følgende forklare, hvordan efteråret påvirker dens færden.

I og med at efteråret er overgangen fra varmt til koldt klima, kan man passende inddele årstiden i 2 faser. Vandtemperaturen har nemlig stor indflydelse på havørredens færden, samt udvalget af byttedyr.

Den varme fase er selvfølgelig det tidlige efterår, hvor vandtemperaturene stadig bærer præg af de varme sommermåneder. På dette tidspunkt af efteråret er de kystnære områder stadig spækket med byttedyr, hvilket gør, at havørrederne er ekstra selektive.

Det er også på dette tidspunkt at havørrederne så småt bevæger sig mod åerne for at forberede sig til vinterens gydesæson. Havørredens selektivitet kombineret med det faktum, at de bevæger sig væk fra de kystnære områder, gør det bestemt ikke nemmere at få den på krogen.

På trods af at det kan være svært at få en havørred på krogen, er det bestemt ventetiden værd. På dette tidspunkt af året er havørreden nemlig i topform, hvilket betyder, at der er rig mulighed for at fange en ordentlig kleppert. Hvis du vil slå din personlige rekord, er det tidlige efterår dermed et godt tidspunkt at gøre det på.

Som sagt er havbunden stadig spækket med byttedyr i løbet af det tidlige efterår. På dette tidspunkt kan man derfor anvende et bredt sortiment af blink. I løbet af det tidlige efterår er havørredens primære fødekilder: mysis, tanglopper, rejer, hundestejler, tobis, kutlinger og sild.

I takt med at vandtemperaturene falder og den mørke vinter trænger sig på, sker der markante ændringer under vandet. Heriblandt begynder mange af de ovennævnte byttedyr så småt at forsvinde. I den kolde fase er havørredens primære fødekilder tanglopper, hundestejler og kutlinger.

Det kan derfor være en god ide at gøre brug af en blinktype, som imiterer et af disse byttedyr. Det gode ved det sene efterår er, at havørreden er markant mere huggevillig. Det drastiske fald af byttedyr kombineret med at det snart er gydningssæson, gør at havørreden æder løs.

I og med vinteren er på vej, er de fleste af havørrederne trukket væk fra kysterne. Den resterende del der er tilbage, er hovedsageligt grønlændere/overspringere.

Hvis du vil læse mere om hvad en grønlænder er, og hvordan de forskellige årstider generelt påvirker fisks færden, har vi skrevet en artikelserie om netop dette. I artiklerne skriver vi om de 4 årstider, og hvordan udvalgte fiskearter påvirkes af varme og kolde vandtemperaturer. Læs dem ved at trykke nedenfor.

Hvad skal jeg kigge efter når jeg udvælger blinket?

Som du sikkert allerede er klar over, findes der tonsvis af blinktyper, som alle egner sig til forskellige kontekster.

For lige at gå et skridt tilbage, er blinkets primære formål at imitere et byttedyr og på den måde få den pågældende rovfisk til at hugge på. Det er derfor vigtigt, at man har gjort sig nogle tanker om hvilken type rovfisk, som man har i sinde at få på krogen.

Der er nemlig stor forskel på hvilke byttedyr, som de forskellige rovfisk foretrækker, og dette vil derfor også påvirke valget af blink. For eksempel ville en god blinktype til havørredfiskeri om efteråret være imitationer af kutlinger, hundestejler og tobisen. Det vrimler nemlig med disse byttedyr om efteråret.

Udover at vælge typen af byttedyr, som blinket skal imitere, er blinkstørrelsen også en vigtig faktor. Der skal være overensstemmelse mellem den pågældende rovfisk og størrelsen på blinket, som man anvender.

Et for stort blink vil resultere i at ens fangstchancer formindskes, da det vil være en for stor mundfuld for fisken. Dette hænger dog oftest sammen med hvilket byttedyr, som det anvendte blink imiterer, da størrelsesforholdene ligger meget tæt på hinanden.

Udover de ovennævnte faktorer er farven på blinket også helt essentiel for et vellykket efterårsfiskeri. Groft sagt skelner man her mellem neutrale og skrappe farver. De neutrale farver bruges oftest på de lyse dage, hvor sigtbarheden også er god. På den måde røber man ikke blinkets ”falskhed” og fisken vil derfor ikke fatte mistanke.

Omvendt vil et blink med skrappere nuancer gøre sig brugbar på de mørkere dage og i situationer, hvor vandet er grumset. På sådanne dage vil det nemlig være svært for fiskene at spotte et blink, hvor farverne er neutrale.

Nedenfor har vi givet vores bud på nogle af de bedste blinktyper til saltvandsfiskeri.

Hansen Keel Tobis – 16 gr. og 22 gr.

Er du på jagt efter det ideelle blink til havørred- og laksefiskeri, er tobisen fra Hansen her et rigtig godt bud. Blinkserien består af 9 forskellige blink, så man uproblematisk kan variere i typen af blink.

Der kan vælges mellem 6 farver, hvor både skrappe og neutrale farver er blandt disse. Kastevægten på blinket er 16 eller 22 g. – alt efter hvilken model der vælges.

Få blinket her.

Savage Gear Line Thru Seeker ISP

Dette blink fra Savage Gear er designet til lange kast fra kysten – selv under blæsende forhold. Blinket her er derfor specielt godt til de blæsende efterårsdage, hvor pålandsvinden gør det svært at lave lange udkast.

Blinket har en livlig og naturtro gang i vandet, som vil tiltrække selv den mest udspekulerede fisk. Ved spinstop roteres agnen 360 grader, og bevæger sig væk fra centerlinen. Fotoprint-farverne er med tobisdetaljer, som er virkelig overbevisende.

Blinket leveres med 5 soft beads, 1 glass clear hard bead, trekrog og oval splitring.

Der kan vælges mellem størrelserne 13g./70mm, 18g./75mm og 24g./90mm.

Få blinket fra Savage Gear her.

ABU MO Inline

MO Inline er designet og udviklet af den passionerede, danske kystfisker og grejdesigner Mogens Olesen. Slutresultatet er så overbevisende, at der ydes fangstgaranti på denne agn.

Blinkets livlige gang i vandet sikrer fiskenes opmærksomhed. Der kan fiskes med blinket på de lave stræk, og i de dybe badekar med samme effektivitet.

MO Inline er at finde i 16 og 24 gr, og fås i 12 alsidige farver.

Køb blinket fra ABU her.

Savage Gear Seeker ISP

Blinket her er et alsidigt agn, som både kan bruges til kystfiskeri, men også til fiskeri i P&T søer.

Blinket byder blandt andet på ISP (Intense Strike Point – UV), 360 grader rotation ved spinstop, gennemgående wire, langtkastende funktion og Zink Alloy.

Savage Gear Seeker ISP føres i 60mm/8g., 68mm/12g., 98mm/23g. og 107mm/32g.

Få blinket her. 

OGP Henry´s Skruen

OGP Henry´s Skruen er en storfanger fra Ole Gregersens værksted. Skruen er et langkastende gennemløbsblink, som har en slank profil. Med dette blink får du en naturlig  og elegant gang i vandet, og flakser livligt mod bunden ved spinstop. 

Ved anvendelse af denne blinktype, skal man huske fluorocarbon til sit forfangs springringe i den rigtige kvalitet. 

Blinket føres i 15 og 20 g. Der kan vælges mellem 8 velfangende farver (UV og Glow)


Få den her. 

Afsluttende kommentar

Det var lidt om saltvandsfiskeri og hvad man skal tænke over, når man skal vælge det rette blink til denne årstid. Valg af blink er en disciplin i sig selv, og det er en personlig erfaring, man skal gøre sig løbende. Brug informationen i artiklen som tommelfingerregel, og prøv dig ellers frem med forskellige blinktyper.

Husk at en fisk som havørreden er særligt selektiv i løbet af det tidlige efterår. Medbring derfor er bredt sortiment af blinktyper, så du kan prøve dig frem med forskellige farver, imitationer af byttedyr og vægtklasser. Blinket som gav bid i går vil ikke nødvendigvis give bid i dag. 

Jeg håber, at artiklens indhold har gjort dig lidt klogere, og at du er blevet inspireret af de præsenterede blinktyper.

Jens Madsen

Skribent på Fiskesæson.dk Fiskeri har altid været en af mine store passioner, og i min fritid beskæftiger jeg mig i særdeleshed med undervandsjagt. Jeg bruger min erfaring men også især min interesse og nysgerrighed som skribent her på siden, hvor jeg formidler artikler og finder de bedste tips til vores læsere på fiskesaeson.dk. Til daglig studerer jeg International Virksomhedskommunikation i Spansk på 5. semester på Aarhus Universitet. Min uddannelse giver mig en bred palette af kompetencer i form af research og formidling af emner indenfor lystfiskeri.

Seneste artikler