I Nordjyllands stille og dybe ro: Aborrens hule


Indledning

Aborrefiskeri er meget alsidigt. En spinner, en wobler, agnfisk, popper, flue, en orm, ja, alt kan de spændende aborrer fanges på.
Når aborren runder 1 kg. 1,5 kg. og 2 kg. er der ikke meget der går fri. Selv en mus er et bytteemne.
Det var netop de helt store aborrer jeg og en fiskemakker havde i sindet, da vi en aften tog afsted mod en af Nordjyllands aborre-vandhuller.

At dokumentere

Da vi ankom til søen opdagede vi begge, at ingen af os havde husket et kamera. Kun en gammel mobil, med et kamera, som selvom man gjorde sig umage, ikke kunne fange detaljerne på logoet fra Mc. Donalds, var det lige foran linsen.
Ikke desto mindre var humøret højt og troen på fisk – højere endnu.

Søen

Søen lå stille hen. Vandoverfladen var spejlblank og vandet krystal klart. Rundt omkring os, var småfisk helt ude af vandet, som sprang de for livet.
Vi kunne se små aborrer jage, deres rygfinner trak lange spor i overfladen – og kunne man høre de springende småfisk skrige, ville der ikke være en stille stund ved vandet.
Alt i alt var det et smukt syn der mødte os, alle skovens træer spejlede sig i vandet og Nordjylland havde ikke før været mere fredfyldt.

De første 30 aborrer var under 500 gram

Store spinnere og middelstore poppere, skulle forhindre de små aborrer, i nogen grad, fra at ville gå efter agnene.
Men som præsten altid prædiker, så er selv de små aborrer nysgerrige og hugvillige, næsten uanset hvad der kommer i vandet.
Sådan er det altid sjove aborrefiskeri så forudsigeligt.

Efter godt 30 stk. under 500 gram måtte vi sande, at der skulle mere held til at finde de store.

Det første skrald!

Popperen landede imellem nogle siv. I små ryk kom den nærmere. Jeg selv stod med ryggen til, håbefuld med spinneren i rotation.
Min makkers popper var tæt på at skulle op af vandet, klar til et nyt kast, da den i et voldsomt angreb blev indhaleret.
Jeg vendte mig om, halvt i chok og sagde, ” det er sgu da en gedde det der, er det ikke?” Lyden af hugget i overfladen var så voldsomt, at jeg næsten ikke kunne tro andet.

“Nej, det er en aborre”.

Aborren var stor, godt over 1 kg. og lang. Et syn der kun satte drømme igang, om hvad der ellers kunne være dernede.

Min sorte kondomspinner blev, efter at have set vidunderet blive genudsat, igen kastet ud. Midvejs under indspinningen stoppede det hele brat. Noget ruskede i dybet og jeg var igen i tvivl, var det var en gedde der var på spil?
Efter flere hårde, kontante og hidsige ryk, var jeg klar over, at jeg havde kroget en rigtig stor aborre.

Hele tiden ville den ned i dybet og hver gang jeg fik den tæt på, tog den udløb i hårde, korte ryk.
En fantastisk fornemmelse og oplevelse.

Det lykkedes mig at lande fisken – og sikken et pragteksemplar.

Jeg vejede den ikke, jeg målte den ikke.

Med sådan en aborre, tager man selv 100 mentale billeder og glemmer sjældent én.

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler