Put and take fangstmetoder og endegrejs-tips til begynderen – 1


Du kan her læse de første 2 kapitler om fangstmetoderne der bruges i størstedelen af put and take søerne i Danmark.

Kapitel 1 – bundsnøre & powerbait

Dette kapitel er til dig der gerne vil ud til din lokale put and take sø for at slappe af. Sidde i stolen eller på bænken og nyde udsigt, dyreliv og roen ved vandet.
Med bundsnøre skal du ikke fiske aktivt hele tiden, men bare kaste ud og vente.
Når man fisker med bundsnøre efter ørreder i put and take søen, betyder bundsnøre ikke at din agn ligger på bunden, men derimod at du fisker din agn, fra, bunden. For dig der ikke har prøvet dette før vil jeg her forklare og illustrere:

Der er mange måder at lave bundsnøren (herefter kaldet tackle) på. Jeg vil forklare mine 2 favoritter her:

Tackle 1 – kuglebly, perle, svirvel og 3-krog

Denne løsning bruger jeg når jeg kender dybden i put and take søen jeg fisker i, nogle sø ejere har et søkort liggende ellers ved de som regel selv lidt om forholdene og kan dele dem mundtligt. Derudover, som jeg mener man altid bør gøre, kigger jeg på søen i en 5-10 minutters tid før jeg køber kort. Dette gør jeg  for at se hvor der er mest aktivitet, den ene eller anden ende, står fisken ude i midten, er de meget oppe i overfladen eller ligger søen bare stille hen uden nogen form for bevægelse. Hvorfor, kommer jeg ind på efter jeg har beskrevet tacklet.

Tackle 

Kuglebly

Et kuglebly er som navnet fortæller rund som en kugle. Der er hul i midten så linen frit kan passere gennem det. Det hører derfor også under betegnelsen, gennemløbsbly. Kuglebly kan købes i de fleste grejbutikker.
Kuglen køres op ad hovedlinen som er den line der går fra dit hjul og op gennem øjerne på stangen. Kugleblyet er det første man sætter på.
Derefter tager man en perle, en hvilken som helst perle, det kunne være en fra posen med perler til barnet derhjemme.
Den køres også op ad hovedlinen.

Svirvel

Det næste man skal bruge er en svirvel. En svirvel er lavet så man kan binde en line i hver ende. Man har nu kuglebly og perle der uden problemer kan glide op og ned ad hovedlinen. For enden af hovedlinen binder man så sin svirvel.
Sørg altid for at have ekstra line med i tasken som skal bruges til næste skridt.
Tag ekstralinen frem og rul en længde ud på mellem 40 og 120 cm. Dette skriver jeg fordi, det er her dybde-forhold og fiskenes aktivitets-forhold kommer ind i billedet. Forklaring kommer som nævnt senere i teksten.

Trekrog

I den anden ende af svirvelen binder man sin ekstraline på og for enden af den, en 3-krog ( Helst en lille en, spørg din forhandler om trekroge til powerbait.).
Jeg vil anbefale at man som begynder bruger minimum tykkelse 0,26 line  og maksimum 0,28 line. Dette er fordi man som ny indenfor lystfiskeriet som regel ikke helt har fået styr på bremsen endnu og at man derfor risikerer at miste fisk hvis linen er tyndere og hvis linen er tykkere, ja så bliver det sværere at kaste ud.

Nu er tacklet færdigt og vil se sådan ud når powerbait er på krogen og den ligger på bunden:

Tackle powerbait

Idéen bag tacklet er: Kugleblyet sørger for at man har vægt til at kaste ude med og man kommer på bunden. Hullerne i bly og perle gør at fisken kan tage krogen uden at mærke modstand. Nu hugger en ørred for det meste grådigt og sidder ofte første gang på krogen, men ikke hver gang. Har de ikke mærket modstand første gang er teorien at de også gerne hugger anden gang. Jeg har testet både med et fast monteret bly på linen og denne løsning. Jeg får altså flere hug med gennemløbsbly/kuglebly.

Sådan ser det ud når en ørred har taget krogen og trækker i den. Bly og perle ligger tilbage på bunden og svirvel og krog med powerbait bliver trukket afsted gennem hullet.

Når ørreden hugger

Alt dette kan kun lade sig gøre hvis man er opmærksom på følgende: Bremsen på hjulet skal løsnes nok til at fisken næsten ikke mærker modstand og ikke så meget at når den trækker, ender det med at den hiver flere meter af hjulet så den “over-roterer” og mere line kommer af hjulet end fisken reelt trækker ud. Dette vil uden tvivl forårsage kludder.
Måske tænker man nu på hvordan man kan se når fisken hugger da der ikke er prop på eller andet.
Jeg strammer selv ikke linen helt op men lader den hænge i en bue fra stang til vandoverflade når jeg har kastet ud, så kan jeg se ørreden hugge. Dette kan jeg se hvis linen hopper eller bliver strammet helt op. Når ørreden har taget min powerbait trækker den line af hjulet og bremsen kan høres. En herlig lyd iøvrigt!
Stram bremsen før der gives tilslag/modhug. Når det blæser kan det være svært at læse linebuen og man er helt afhængig af lyden fra bremsen.
Der kan købes elektroniske bidmeldere og klokker der indikerer at man har fået bid, men her går det sjove af det for mig. Jeg vil gerne følge lidt med.
Man kan også købe flade tunge gennemløbsbly der gør at man kan stramme linen helt op og høre bremsen med det samme når ørreden hugger. Et smart trick som man selv må vælge fra eller til. Med kugleblyet er det ikke nemt at stramme helt op da kuglen lettere glider over bunden. Det er i det hele taget en smagssag hvad man vælger at fiske med.
Til sidst vil jeg skrive for at vende tilbage til dybde og fiske aktivitet.. Powerbait flyder, så får du at vide at der er 2 meter dybt der hvor du skal fiske og du samtidigt har set fiskene bevæge sig meget i overfladen, så laver du et stykke af din ekstra line på 190 cm eller 2 meter. Powerbaiten flyder så op og ligger sig lige der hvor fiskene er. Ser du f.eks ingen aktivitet og fisker i samme dybde skal man prøve sig frem fra 40 centimeter line og opefter. Hugger de ikke 40 cm over bunden prøv da med ny farve powerbait, find en ny dybde at fiske i eller begge dele.

Nogle har en hægte på istedet for en svirvel. Den har en låsefunktion så man kan skifte linelængde lige så tosset man vil, skulle man have de forskellige længder ekstraline lavet hjemmefra. Smart, men linen kan tage skade under opbevaring og ofte har man haft dem liggende i lang tid, snoet rundt om et eller andet. Så når man skal bruge dem igen, enten knækker de eller har hukommelse som man kalder det, når linen fortsat snor sig i frigjort tilstand efter at have været rullet sammen i nogen tid.
Jeg foretrækker svirvel og ny line hver gang. En smagssag.
Grunden til at perlen sættes på mellem svirvel og bly er fordi den beskytter knuden på den måde, at den virker som buffer for blyet der ellers vil banke ned over knuden til svirvelen hver gang man kaster ud.

Tackle 2 – klemmebly og 3-krog – den nemme

Klemmebly

En næsten lige så effektiv måde at fiske fra bunden på, er fattigrøvs-tacklet som jeg kalder den.
Her køber man en portion klemmebly og nogle trekroge.
Igen har man studeret søen man vil fiske i og finder en dybde ud fra det.
3-krogen bindes i for enden af hovedlinen som er den eneste line man benytter i dette tackle og derefter klemmes belastningen/blyet på linen. Vil man have at powerbaiten skal fiske i halvanden meters dybde, klemmer man bare 3-4 bly på halvanden meter oppe ad linen. Bum så er man klar.
Når man bruger denne metode kan blyene sætte sig fast i grøde med mere, så når ørreden hugger kan det være at den bliver skræmt. Derudover er der også den ulempe at man bruger meget af hovedlinen når der skal skiftes dybde. Dette begrunder jeg med, at der hvor blyene har siddet  kommer der ridser/mærker i linen der kan gøre at linen nemmere knækker.
Alternativt kan man bruge mindre gennemløbsbly og montere det der hedder gummistoppere på hver sin side af blyet. Disse gummistoppere er nemme at flytte med så man kan justere højden på den måde og er fri for at klippe line af hele tiden. Begge metoder fanger og igen kan man lave en linebue fra stang til vand som bidindikator. Husk altid at løsne bremsen. Ikke for meget og ikke for lidt.
Gummistopperne kan købes i mange internet butikker og fysiske butikker landet over. Der vises normalt på pakken hvordan de benyttes. Ellers spørg sælger.

Fattigrøvs tackle

Husk at sætte nok powerbait på så det kan løfte nok til at få din trekrog til at flyde. Sørg for at ingen krogender er synlige. En totaldækket krog er at foretrække så ørreden ikke aner uråd. Se om din powerbait flyder før du kaster ud ved at ligge den i vandet.

Nu er du klar til at fiske med bundtackle.

Kapitel 2 – Spinnere, alm. blink & gennemløbsblink

Vil man gerne fiske aktivt frem for at sidde og vente, kan man effektivt afsøge hele søen ved at gå rundt og kaste med eksempelvis Spinnere, alm. blink & gennemløbsblink.

Jeg vil her forklare og illustrere brugen af nogle de mest brugte og effektive spinneagn til put and take gennem tiderne:

Spinnere

Vibrax

En spinner der har mange ørreder på samvittigheden fra de danske put and take søer er Vibrax spinneren i kobber eller sølv med røde prikker. Spinneren roterer godt også selvom man ikke spinner hurtigt ind. Både regnbueørrederne og put and take søens bækørreder elsker den. Størrelse 2 og 3 er at foretrække. De mindre kan også bruges og ligeledes kan de større, men jeg har haft mest held med størrelse 2 og 3. Jeg prøver til tider stadig den store 5´er i håbet om at den store ørred vil have den, men det er næsten aldrig tilfældet.

Mepps

En anden god spinner til søens ørreder er Mepps spinneren. Her er det samme gældene hvad angår størrelse, farve og spinneblads-rotation. Jeg vil også nævne at, med hensyn til farven som iøvrigt gælder både for ovennævnte spinner ligesom Mepps spinneren, så skal man ikke altid kan bide sig fast i en farve. Somme tider kan man fange en hel del fisk på f.eks. en spinner med gult, orange eller blåt blad samt krop for den sags skyld, og sølv eller kobberbladet er der intet der vil bide på.

Det er derfor godt at have flere farver med i grejboksen. Meget ofte er der ikke nogen dage der er ens indenfor put and take fiskeriet.

Gennemløbsblink

Trutta

Når man taler om gennemløbsblink kommer man ikke udenom navnet Trutta.
Da den kom frem for en del år siden blev den hurtigt anset som værende uhyre effektiv og efter et par år på markedet kaldt en klassiker.
Den dag i dag fanger den stadig fisk og anvendes af mange. (De 2 ting kunne hænge sammen)
Jeg bruger den selv og har fanget en del fine fisk på min absolutte ynglings trutta, der er lyserød på den ene side og grøn på den anden.
Igen som ved kugleblyet er et gennemløbsblink et blink hvor linen løber gennem hullet i midten af blinket.
Herefter påføres også en perle for at beskytte knuden og til sidst bindes en trekrog i enden.
Når man ser på en trutta er der en tyk og en tynd ende. Her skal den tykke ende vende fremad, dette sker ved at man fører linen igennem den tykke ende som det første.
Bagenden, som er den tynde ende, har ikke så meget vægt og flakker derfor lettere og frækkere i vandet end den tykke ende ville gøre..
Trutta fåes i flere modeller men den mest benyttede her i Danmark er den med den gule side opad på billedet. De fleste, hvis ikke alle trutta blink, er tofarvede.
Køber man et trutta gennemløbsblink følger der ganske ofte en perle og krog med.

Trutta korrekt monteret:

Trutta, blink, perle og krog

Trutta blinket er fantastisk at kaste med og selvom blæsten står stik imod en, suser blinket ubesværet ud som om der ingen vind er.
Truttaen kan fiskes hurtigt og langsomt og man kan med fordel lave et spinstop et par gange under indspinningen.
Et spinstop, som ordet også fortæller, betyder at man laver et kort ophold i indspinningen og lader blinket falde mod bunden. Det skal være så kort at blinket kun daler nogle få centimeter og ikke falder ud af syne for en eventuel nysgerrig ørred der har fulgt efter. Herefter fortsætter man indspinningen.
Grunden til at man laver spinstoppet er fordi man har opdaget at det nogengange er det der skal til for at trigge fisken til hug.

“Almindelige” blink. (ikke gennemløbere)

Stripper blink

Stripper-blinket i hvid er er nok den mest benyttede farve af alle farver det effektive stripper-blink fås i.
Blinket kan købes i flere vægtklasser men jeg foretrækker de letteste.
Blinket har en meget livlig gang i vandet og har taget mange ørreder siden det blev lanceret.
Spinstop skal bruges til dette blink og kontra truttaen, kan man lade dette blink falde i længere tid, da stripperen vil tage enhver ørred med ned efter sig når ørreden først ser den frække rotation blinket laver når man stopper indspinningen. Mester-blinket når det kommer til spinstop.

Savage Gear Nails

Savage Gear Nails er et lille let blink der helst skal fiskes med ultra let grej. Her menes stang og hjul.
Jeg mener den tungeste Savage Gear Nail blink man kan få vejer 3,5 gram men er ikke helt sikker.
Disse lette frække små blink fiskes også efter et bombarda-flåd som jeg vil komme nærmere ind på i næste kapitel.
Der bliver taget mange bækørreder ligesåvel som regnbueørreder på Savage Gear Nail blinkene
Det jeg godt kan lide ved blinkene er at de kan fiskes meget langsomt. Dette betyder at når meget når ørrederne er dovne og dvaske kan de alligevel følge efter uden de store kræftanstrengelser. Alle farver vist på billedet er effektive.

Tasmanian Devil

En gammel kending af mig er Tasmanian Devil. Jeg har alle dage brugt den og stiftede bekendtskab med den for første gang på en kold, kold vinter for godt 20 år siden.
En herre ved navn John som var den daværende ejer af Jægeren & Lystfiskeren i Aalborg anbefalede den til mig. Han henviste til den 3-farvede som jeg senere har døbt “kort og godt”, reguleringslys-djævelen.
Jeg indrømmer det. Ikke særlig opfindsomt, hvilket man ikke kan sige om agnen.
Dette er det blink jeg har fanget flest ørreder på. Det startede den vinterdag for 20 år siden hvor jeg nappede 3 fine regnbuer i en lille sprække i isen. Og så sent som i Maj 2013 fangede jeg fem regnbueørreder også på varianten i billedet her. Den virker! Spinstop kan også bruges til denne djævel og ligesom alt andet omtalt i kapitlet, Spinnere, alm. blink & gennemløbsblink, er det en god idé at variere tempoet i indspinningen. Dette kan nemlig også virke provokerende på ørreden og kan udløse hugget vi alle hungrer efter, når vi er ude i den danske natur for at fiske.

Jeg har forsøgt at skrive så man selv kan træffe sine valg omkring hvordan man vil fiske. Jeg har mine metoder som jeg har vænnet mig til. De virker men er ikke nødvendigvis de smarteste. Jeg håber du finder den smarteste måde for dig 🙂

Jeg håber dette er brugbart for dig der gerne vil fange fisk i put and take søerne rundt om i Danmark.

Knæk & bræk derude!

Grejtip – det ultimative hjul til put and take

Shimano Stradic

Stradic er en regulær klassiker, et ry hjulet ikke er kommet sovende til.

Mange tusinde regnbueørreder er fightet og landet, rundt om i landets put and take søer med dette lækre hjul. Dette er den nye forbedrede verison, men Shimano har naturligvis bibeholdt den populære perlehvide finish.

Køb den her: FiskPåKrogen.dk

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler