Geddefiskeri – en livstil


Proppen er gået under. Sekunderne hvor linen bare suser ud gennem øjerne virker ubeskriveligt lange.
Når tilslaget falder og gedden er kroget kan man stå med alt fra en lille gedde på få hundrede gram, til den helt store langt over meteren og over de magiske 10 kg.

Popperen kastes ud. Vandet sprøjter frem foran den og småbølger laver v-formationer ud fra bagenden da den i ryk, hives hen over det lave vand.
En stor bølge kan ses rejse sig et par meter væk i højre side. Det er en stor gedde der har set sig sulten på den svømmende vandrotte eller hvad gedden nu antager popperen for at være. Som lystfisker der står vidne til dette, er det uhyre svært at holde sig i ro. Hjertebanken der giver rystelser i hele kroppen og fiskefeber der stiger en til hovedet, er bare nogle af de ting man skal kæmpe med når storgedden er på vej hen til ens agn, og man kan følge den for hver centimeter den nærmer sig.

Uanset hvilken agn man bruger til geddefiskeri oplever man en ekstrem spænding. Fiskeri efter gedder skuffer sjældent den der har fundet vandet hvori gedderne står.

Har man først oplevet ekstremt og givtigt geddefiskeri på nært hold, er det uhyre sjældent at interessen falder bort.

Nogle gange oplever man gedden komme ind ad døren selv uden at have inviteret den på middag.
Mange møder gedden for første gang ved et tilfælde.
En dreng står måske ved åen og fisker efter ørred med en spinner. Pludseligt ud af det blå kommer en gedde ligesom drengen skal til at løfte spinneren ud af vandet til et nyt kast. Bang! Og fighten med det nye bekendtskab kan begynde.
En familie med far, mor og 2 børn er ude ved den lokale sø for at fange skaller. En skalle har taget ormen eller brødet og i stedet for at hive fisken ind med det samme, lader børnene den plaske lidt rundt i vandkanten. Slam! En gedde kommer og snupper skallen foran 4 overraskede og letskræmte børneøjne.
Herlig entré! Velkommen til geddens natur!

Gedden er forholdsvis let at fange, hvilket uden undtagelse giver alle chancen for at være gode geddefiskere. Nogle naturligvis bedre end andre.

For mig er geddefiskeri tæt på at være en livstil. Jeg rejser land og rige rundt for at finde nye geddevande. Selvom jeg har mærket suset fra flere gedder og 10 kg. Kan jeg aldrig få nok.

Jeg vil betegne mig selv som primitiv geddefisker i den forstand, at jeg ikke mener at jeg har brug for det sidste nye grej, fordi det jeg bruger nu, aldrig har skuffet..
Kommer der noget nyt som jeg kan se en idé i, prøver jeg det af og hvis det virker tager jeg agnen til mig. Dette er der i og for sig ikke noget specielt i og det er ikke det der gør mig primitiv.
Den primitive del kommer sig nok af, at jeg ikke går op i beklædning til fiskeri, grejmærker, stang og hjul-mærker eller noget andet i den dur for den sags skyld. Gedden er også ligeglad.

Det er vigtigere at kende til geddens adfærd, natur, foretrukne standpladser/jagtmarker og fiskevandets dybde og livsformer.
F.eks. kan gedden være mere aktiv i overfladen i nogen søer, mens den næsten kun jager dybt i andre. Der er naturligvis andre faktorer der kan spille ind her, som størrelsen på gedden samt årstiden med mere.
Nogle mener at gedden er territorial og står på samme plads eller i samme område af fiskevandet hele tiden. Skulle en anden mindre gedde komme forbi dens revir, vil den blive jaget væk.
Andre mener at gedderne sommetider jager i flok. Det sjove er, at begge teorier er belyst og  bevist via undervands-optagelser.
Så gedderne er nok begge dele konkluderer jeg. En to-sindet fisk og så her i lille Danmark, hvem skulle have troet det..

Geddefiskeriet kan gøres nemmere hvis man lære at spotte gode geddespots. Her kan blandt andre nævnes: Langs siv, omkring åkander i søen, før og efter sving i åen, i dybere huller og under grødebanker – ligeledes i åen. Før og efter broer, ved/i/omkring skrænter i søen (Skaf et søkort) med flere.

Nogle gange og i de fleste søer jager gedderne også i det åbne vand. Her kan man se småfiskene springe for livet. Et super fedt syn!

Man kan altid fiske og observere sig klogere på gedden og det for mig er blevet lidt af en besættelse.
Og da jeg fisker konstant, er geddefiskeri for mig blevet en livstil.

Gedderne har det hårdt i mange vandløb og søer. De er udskældte da mange mener at en gedde ikke er til nogen nytte, men her tager de fejl. En gedde er i den grad guld værd for alle vande. De holder antallet af skidtfisk nede for derved at opretholde en naturlig balance og æder døde samt syge fisk der ellers kunne ligge og rådne i vandet.

Alt for mange dræber den smukke gedde. Istedet burde den betragtes, nydes og genudsættes. Gedden er den fisk i Danmark der har flest myter og legender svævende over hovedet, hvilket også fortæller mig at min ynglings-fisk nummer 1, er mere end bare en fisk.

Jari

Jari bruger det meste af året ved vandet, hvor han rejser rundt i Danmark og fisker. Når han kommer hjem, skriver han artikler om det han oplever. Hans yndlingsbeskæftigelse er at fiske efter havørreder - både ved fjordene og ved kysten. I 2019 var han ude at fiske hele 340 dage, hvor han fiskede efter alle fiskearter i Danmark.

Seneste artikler