Geddefiskeri


Introduktion til geddefiskeri

Gedden er en af de største fisk du kan fange i Danmark og efter vores mening også en af de mest majestætiske fisk i Danmark. Gedden hedder Esox Iucius på latin og er en fisk, der lever i både ferskvand og brakvand. 

Hunnen bliver størst og bliver kønsmoden når den er 2-5 år gammel. Hannen er lidt hurtigere ude og bliver kønsmoden allerede efter 1-3 år gammel. Hunnen kan gyde op mod en halv million æg over en gydesæson og gedden lever i 2-12 grader varmt vand. Gydeperioden for gedder er fra marts til maj, hvor gedden også er en fredet fiskeart.

Gedden er også en af de øverste i fødekæden for ferskvandsfisk i Danmark. Det er en rovfisk, der spiser stort set alt og kan spise fisk der er op til halvt så store som den selv. Gedden jager ved at ligge på lur og pludselig skyde frem mod sit bytte med et kraftigt slag fra dens store hale.

Gedden har meget få fjender, hvor det kun er oddere og større geder, som er dens naturlige fjender. I Danmark har gedden også sæler som fjender, hvor vi i Danmark har flest gråsæler og spættede sæler.

Geddens tænder vender bagud og forhindre derfor dens bytte i, at svømme ud igen. Det kan dog også gå galt for gedden. Hvis den får fat i et bytte der er for stort til at den kan spise det, kan den ikke give slip på sit bytte igen og den er tvunget til at flyde rundt med sit bytte i flere dage, indtil byttet bliver spist bid for bid. 

En gedde lever typisk af mindre fisk som skaller og aborre, men også af ællinger, frøer, vandrotter og andre små dyr. Hvis der er mangel på fisk og andre dyr i et lille vandløb, kan gedden overleve af at spise vandinsekter og vandbænkebidere. Gedden bliver ikke mæt af det og væksten går i stå. Men gedden kan overleve på det og det er det vigtigste.

Hvordan genkender man en gedde?

Gedden er en af de nemmere fisk i Danmark at genkende. Først kan man gå ud fra størrelsen. Hvis en gedde bliver fuldvoksen kan den blive op til en meter og veje helt op til 12 kilo. 

Mastodonten er grøn med nogle gule marmoreringer. Hvis du stadig er i tvivl, så kan du kende gedden på dens karakteristiske flade hoved.

Hvor finder man gedde?

Gedden findes i mange lande. I næsten hele Europa kan du finde fisken. Den kan også findes i det nordligste Asien og i et bælte over det Nordamerikanske kontinent. 

I Danmark finder du gedden i ferskvand. Det kan både være søer, vandløb og brakvand. Området med brakvand hvor du kan finde gedden går fra Østersøsområdet, ned til det sydligste Øresund og til Smålandsfarvandet. 

Ellers kan du finde gedden i mange danske søer og vandløb.

Lystfiskeri

Gedden er en mastodont og meget eftertragtet for lystfiskere at få på krogen. Den danske rekord er sat i Grarup Sø i Sønderjylland, hvor gedden vejede hele 26,5 kilo. Det er også rekord for hele Skandinavien. Rekorden er dog uofficiel, da den ikke er fanget med stang og line. 

Den officielle rekord for en fanget gedde i Danmark er fra 2017, hvor Per Krarup fik hevet en gedde op der vejede 22,16 kilo og var 127 cm. lang. Fisken blev fanget i en sø i Nordsjælland d. 29 september.

Alle gedder over 1 meter siges at være hunner, da hannen kun kan blive op til 1 meter lang og veje op til 8 kilo.

Også her på fiskesæson har vi en forkærlighed for det store rovdyr og vi har mange gode artikler om fangster af den flotte fisk. Du kan blandt andet trykke her og læse om Irenas store flotte gedde på 11,2 kg. Hvis du vil læse flere spændende artikler om denne flotte fisk kan du trykke her eller scrolle ned til afsnittet med alle vores artikler.

Kan man spise en gedde?

Selvom det er en rovfisk og den selv spiser mange fisk, så kan gedden også godt selv blive spist. Nemlig af os mennesker. Gedden kan have samme problem som karper og ørreder, hvor de kan smage af mudder.

Det sker, hvis gedden har lagt i for fersk vand og for stillestående vand. Så bliver den ikke filtreret nok og bakterier og andet kan sætte sig i smagen. Derfor vil man helst spise en gedde, der har levet et sted med stærk strøm og med meget salt i vandet.

Du behøves ikke være bange for den første bid af gedden, for du kan tydeligt lugte, hvis den kommer til at smage af mudder. Bakterierne, der giver muddersmagen, giver nemlig også en kraftig og ubehagelig lugt fra sig.

Hvis du går i gang med at lave en ret med gedde går du et himmelsk måltid i møde, for hvis gedden er tilberedt korrekt, så smager den fantastisk. Vi har selv en opskrift på gedde i fad, som du kommer til ved at klikke lige her.

Fredningstider Gedde

Ferskvand:

  • 1. april – 30. april
  • Mindstemål: 60 cm

Saltvand/Brakvand:

  • 1. april – 15. maj
  • Mindstemål: 60 cm

Artikler om gedde & geddefiskeri

Anmeldeser af grej til geddefiskeri

Gedde-tv

Se vores udvalgte tv-udsendelser om gedder ved at klikke her.

Se blandt andet:

  • Geddefiskeri – Sverige – i elv og omkring øer
  • Mike The Pike og Ricky The Roach bliver angrebet
  • Gedden bringer glæde!

Fangstmetoder

Tips, tricks & info

Martin

Jeg er skribent på fiskesæson.dk, hvor jeg skriver om alt indenfor lystfiskeri og dets mange facetter. Jeg er opvokset ved Silkeborgsøerne, hvor jeg naturligvis flittigt har fisket efter forskellige fisk. Desværre har fiskeriet stået stille, da jeg gik på universitetet, men nu har jeg igen tiden til at nyde min hobby og komme ud og stå ved vandkanten. Både ved søerne, kysterne og ved put and take.

Seneste artikler